Techniekacademie presenteert gloednieuwe website voor kinderen vol STEM-projecten voor thuis

Frank Devos
techniek.jpg

Blijf in uw kot! Gemakkelijker gezegd dan gedaan maar gelukkig is er een fijn, nieuw alternatief. De Techniekacademie komt online tot in de huiskamer naar alle kinderen in Vlaanderen via de website www.techniekacademie.be/thuis. De Techniekacademie is een initiatief van de Hogeschool VIVES, 99 gemeenten, de provincies West- en Oost-Vlaanderen, vele bevriende bedrijven en de Vlaamse overheid via het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

VIVES startte de Techniekacademie in 2014 met als doel de 8- tot 12-jarigen warm te maken voor techniek en STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics), om op die manier te kiezen voor een technische loopbaan. Ze maken in tien of twaalf woensdagnamiddagen leuke technische projecten onder begeleiding van enthousiaste techniekcoaches. Jammer genoeg is de Techniekacademie ook in deze corona periode ‘on hold’ geplaatst.

Daarop wensen VIVES en de partners in te spelen door het opstarten van Techniekacademie Thuis. Want veel kinderen hebben 'goesting' om aan techniek te doen en zitten deze dagen te popelen om aan de slag te gaan. Ook de studenten van de bacheloropleidingen van het studiegebied industriële wetenschappen en technologie van VIVES werken hieraan mee. Ze werken verschillende projecten en uitdagingen uit voor de kinderen en plaatsen die online op de gloednieuwe pagina van www.techniekacademie.be/thuis.

Zo kunnen ze een mondmasker maken, vulkaanuitbarsting, Da Vinci Brug, LEGO corona-ziekenhuis, mini-voetbaltafel … Deze projecten kan je met eenvoudige huis-tuin-keuken materialen maken. Dagelijks komen er extra projecten, websites, wedstrijden en vlogs bij.

Op die manier komt de wereld van wetenschap, techniek en technologie gewoon bij hen thuis. Je vindt er technische projecten, boeiende vlogs, STEM-uitdagingen, en je kan prijzen winnen en doorklikken naar tal van interessante websites.

De Techniekacademie geeft je goesting in STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics)! Enquêtes wijzen uit dat het tevredenheidspercentage maar liefst 98,5 procent bedraagt. Een bachelorproef van VIVES-studenten heeft bovendien aangetoond dat kinderen die deelnemen aan de Techniekacademie na deelname meer ambitie te hebben voor een technische job. Ook voor meisjes blijkt techniek echt fun te zijn. 

STEM

De Vlaamse overheid stippelde het STEM-actieplan uit. In een complexe maatschappij als de onze is er een grote nood aan mensen met STEM-profielen. Vandaar is er dit plan om loopbanen in toegepaste wiskunde, exacte wetenschappen, techniek en onderzoek te stimuleren. Met de ‘Techniekacademie Thuis’ is het online-broertje geboren.

“In het kader van dit actieplan wordt de oprichting aanbevolen van STEM-academies. VIVES is hierbij trekker en biedt nu een Techniekacademie aan in alle West-Vlaamse en ook al in tal van Oost-Vlaamse steden en gemeenten”, aldus Rik Hostyn van Hogeschool VIVES, bezieler van het project.

“Een Techniekacademie kan je vergelijken met een kunstacademie waar kinderen 'cultuur' beleven. Kinderen met interesse voor techniek kunnen bij de Techniekacademie 'technische geletterdheid' opdoen. Een evidentie in een hoogtechnologische wereld als die van ons. De Techniekacademie en de Techniekacademie Thuis spelen hierop in”, aldus nog collega Nele Heytens.

Deel dit via