Taalproblemen detecteren bij meertalige kinderen

De opleiding logopedie van campus Brugge gaat samen met de CLB’s regio Brugge taaladvies geven aan meertalige kinderen. Daartoe vond er een eerste opleidingsdag plaats.
In West-Vlaanderen en meer specifiek in Brugge woont er een toenemend aantal meertalige gezinnen. Wanneer we kijken naar de taal die een moeder met haar kind spreekt in Brugge was dit in 2020 in 21.1 % van de gevallen geen Nederlands. Dit in vergelijking met 14.2 % in 2014.
De opleiding logopedie gaat samen met de CLB’s regio Brugge taaladvies geven aan meertalige kinderen. De bedoeling is om te peilen hoe het zit met de taalontwikkeling in de moedertaal van de meertalige kinderen en of er al dan niet een nood bestaat om hen door te verwijzen. De talen waarmee aan de slag wordt gegaan zijn Marokkaans-Arabisch, Berbers, Turks, Pools, Hongaars en Roemeens.
Hoe gaat het concreet in zijn werk? Een taalanalist die wordt opgeleid door VIVES gaat in gesprek met het kind en probeert aan de hand van o.a. prentenboeken taal uit te lokken bij het kind. Dit wordt grondig geobserveerd door een student logopedie onder leiding van een docent die vervolgens samen met de taalanalist een verslag opmaakt om de ouders en het CLB in te lichten over de wijze waarop de thuistaal zich ontwikkelt.
Ervaring in Brussel
Dit is een belangrijke stap in het begrijpen van de mogelijke taalproblematieken die spelen bij meertalige kinderen om vervolgens de juiste vervolgstappen uit te tekenen om die problemen op te lossen. De opvolging en verdere bespreking met de ouders en school en eventuele doorverwijzing gebeurt door het CLB.
Op woensdag 18 januari vond de eerste opleidingsdag plaats van de taalanalisten in VIVES campus Brugge Xaverianenstraat. De opleiding wordt gegeven door vzw Foyer uit Brussel. Zij hebben reeds ervaring met gelijkaardige projecten in de regio Brussel. Ook zullen studenten en docenten van de opleiding logopedie aanwezig zijn die betrokken zijn in het project, alsook afgevaardigden van het CLB regio Brugge.
Dit project komt tot stand met financiële ondersteuning van Stad Brugge en het Netwerk Harmonische Tweetaligheid HaBilNet.
Meer info
Voor vragen i.v.m. het project kan je terecht bij docente logopedie Hilde Roeyers ([email protected]).