Succesvolle BVLOS Dronevlucht zorgt voor een mijlpaal voor medisch transport
In een baanbrekende testvlucht heeft een drone met succes een traject van 4 km afgelegd tussen het Woonzorgcentrum De Zon in Bellegem, beheerd door Zorg Kortrijk, en het AZ Groeninge in Kortrijk. Deze vlucht, uitgevoerd buiten het zichtbereik van de piloot (‘beyond visual line of sight’, BVLOS), markeert een belangrijke mijlpaal in het TETRA-project 'Medical Drone Supplies' (MEDROS), onder leiding van Hogeschool VIVES.
Het MEDROS-project heeft als doel om de mogelijkheden van dronetechnologie voor het transport van medische goederen binnen de Vlaamse zorgsector niet alleen te onderzoeken maar ook te implementeren en te integreren binnen de volledige zorg-logistieke keten. Deze vlucht leverde het concrete bewijs dat het snel en efficiënt uitwisselen van onder andere medische stalen via drones mogelijk is. Daarnaast vergelijkt projectpartner KU Leuven de kwaliteit van bloedstalen die per drone zijn verzonden met deze die over de weg zijn vervoerd.
De dronevlucht vond deels plaats binnen de geozone van de Luchthaven Kortrijk-Wevelgem, waar strenge veiligheidsvoorschriften gelden voor dronevluchten. Deze test is uniek in zijn soort: het is de eerste keer dat een drone in deze geozone buiten het zichtbereik van de piloot heeft gevlogen, zonder dat daarvoor het andere luchtverkeer onderbroken moest worden.
De veiligheid van de operatie werd gegarandeerd door het gebruik van het BVLOS-framework van SkeyDrone, gebaseerd op een aantal geavanceerde digitale diensten, zodat de veiligheid van iedereen in de lucht en op de grond gegarandeerd bleef. De vlucht werd uitgevoerd door ADLC, een Belgische start-up die ervaring heeft met het transporteren van petrochemische stalen in de haven van Antwerpen. De drone werd tijdens de hele vlucht volledig automatisch bediend, met realtime toezicht op afstand vanuit een controlekamer van ADLC.
De vlucht werd nauwlettend gevolgd door een team van experts en de verzamelde gegevens zullen worden geanalyseerd om verdere aanbevelingen te formuleren.
"We zijn zeer tevreden met de resultaten van deze testvlucht," zegt Joke Van Vooren, Docent en Projectmedewerker Luchtvaart bij VIVES. "Het toont aan dat drones een waardevolle aanvulling kunnen zijn op onze huidige transportmethoden, vooral in noodsituaties waar snelheid cruciaal is. Dit is een belangrijke stap richting een efficiënter en sneller transport van medische goederen binnen de zorgsector."
"Bij AZ groeninge staan we open voor innovatie in de zorgsector. Het MEDROS project bood ons de kans om bij te dragen aan het technische en economische aspect van dronevervoer in de gezondheidszorg. Hoewel eerder al was aangetoond dat dit mogelijk is, vinden we het ook belangrijk om te weten dat dit veilig kan en dat de kwaliteit van de goederen gegarandeerd kan worden”, vult Brian Desplinter, Projectleider Innovatie bij AZ Groeninge aan.
"Het succesvol uitvoeren van deze medische transportvlucht is een bewijs van de veelzijdigheid en het potentieel van dronebezorgdiensten. We zijn trots dat we onze ervaring kunnen inzetten om een bijdrage te leveren aan de zorgsector door een efficiënt, handig en duurzaam alternatief te bieden voor de huidige transportmiddelen," voegt Rayan Quintaes, Medeoprichter en Algemeen Directeur van ADLC, toe.
"Deze testvlucht illustreert perfect hoe ons BVLOS-framework de veiligheid en efficiëntie van droneoperaties kan waarborgen, zelfs in complexe luchtzones. Het is een belangrijke stap richting de integratie van dronetechnologie in kritische sectoren zoals de gezondheidszorg," aldus Didier Decaestecker, Head of Sales bij SkeyDrone.
Save the date
Het slotevent van dit TETRA MeDroS onderzoeksproject over medisch transport via drones gaat door op 12/09 om 13u bij Hogeschool VIVES Oostende, in het VIVES Drone lab (Nieuwpoortsesteenweg 945c, 8400 Oostende) en is volledig gratis. Om 16u is er een aansluitende netwerkreceptie. Klik hier om in te schrijven of het volledige programma te ontdekken van deze inspirerende namiddag. (Inschrijven is verplicht en kan t.e.m. 9/09/24.)
Joke Van Vooren
-
Docent en Projectmedewerker Luchtvaart bij VIVES