Studie door VIVES: Vlaamse vrouwen met een kinderwens hebben nood aan informatie en consulteren hiervoor het internet

Frank Devos
vroedkunde.png

Laatstejaarsstudenten vroedkunde van VIVES Kortrijk hebben in het kader van hun bachelorproef 115 vrouwen met een kinderwens, die zwanger of net bevallen zijn, bevraagd naar hun surfgedrag.

Uit de resultaten blijkt dat 95% van de vrouwen ‘dr. Google’ consulteert met betrekking tot hun kinderwens, zwangerschap of bevalling. Meer dan 70% van de vrouwen consulteert eveneens apps rond dit onderwerp. Het merendeel van de vrouwen raadpleegt het internet of apps bij kinderwens (52%) en tijdens het begin van de zwangerschap (65%). 

“Het hoeft geen probleem te zijn dat vrouwen op het internet naar informatie zoeken”, zegt Ilse Delbaere, promotor van de bachelorproef bij VIVES en webmaster van de website gezondzwangerworden.be. “Op het internet is wel degelijk betrouwbare informatie te vinden. De inhoud van de website gezondzwangerworden.be, gericht naar koppels die zwanger willen worden, is bijvoorbeeld volledig gebaseerd op wetenschappelijke informatie en goedgekeurd door experten ter zake. Het is belangrijk dat hulpverleners de weg wijzen naar dergelijke betrouwbare websites. Momenteel gebeurt dit nog te weinig. Uit het onderzoek van VIVES blijkt dat slechts 20% van de geconsulteerde websites en 9% van de geconsulteerde apps werden aanbevolen door hulpverleners”.

Alhoewel de website gezondzwangerworden.be zich richt naar de doelgroep van deze bachelorproef, werd deze site nog niet vaak geconsulteerd door deelnemende vrouwen in dit onderzoek. De website werd in februari 2014 door minister Jo Vandeurzen gelanceerd. Vandaag krijgt de website dagelijks gemiddeld 250 bezoekers. “Gezien de grote behoefte aan informatie rond kinderwens en zwangerschap kunnen hulpverleners en beroepsorganisaties een rol spelen in het aanbevelen van wetenschappelijk onderbouwde websites”, aldus nog Ilse Debaere.

Deel dit via