Studenten werken rond ondervoeding bij senioren

Laatstejaarsstudenten afstandsonderwijs voedings- en dieetkunde van campus Brugge slaan met Woonzorgcentrum Sint-Augustinus in Torhout de handen in elkaar om ondervoeding bij ouderen preventief aan te pakken.
Uit onderzoek blijkt dat 13% van de ouderen in een woonzorgcentrum ondervoed is en dat zelfs 45% van hen een risico op ondervoeding loopt. Laatstejaarsstudenten afstandsonderwijs voedings- en dieetkunde van Hogeschool VIVES campus Brugge geven daarom op 21 april '23 een opleiding aan het keuken- en logistiek personeel van WZC Sint-Augustinus.
Uit een bevraging bij de bewoners van Sint-Augustinus blijkt dat ze de maaltijden heel lekker vinden. Toch keert een deel van de maaltijden vaak terug naar de keuken. De goed bedoelde grote porties zorgen ervoor dat de bewoners er geen beginnen aan zien.
Kleinere porties
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het aanbieden van kleinere porties de voedselinname stimuleert. Wat de bewoners ook missen, is extra saus. Meer saus zorgt voor meer smeuïgheid en het gemakkelijker doorslikken van de maaltijd.
Om het keuken- en logistiek personeel hiervan bewust te maken, organiseren de studenten voedings- en dieetkunde een praktische opleiding om de aandacht te vestigen op de portiegrootte en de smeuïgheid van de maaltijden. Heel concreet zal het keukenpersoneel met aangepast schepmateriaal de juiste porties leren uitscheppen. Ook door te proeven ervaren ze het belang van de smeuïgheid van de maaltijd.