Studenten voedings- en dieetkunde van Hogeschool VIVES ‘boxen’ op tegen spierverlies bij 60-plussers

Frank Devos
Fitfood.jpg

Om ouderen handvaten te geven om hun spieren in optimale conditie te houden, hebben derdejaarsstudenten voedings- en dieetkunde van Hogeschool VIVES campus Brugge een Fitfood+-box ontwikkeld. Deze box bevat eitwitrijke recepten en tussendoortjes, tips om thuis spieroefeningen te doen, maar ook een uitnodiging om samen met de studenten coronaproof bewegingsactiviteiten te doen. De studenten worden hierbij ondersteund door de onderzoekers van het Expertisecentrum Zorginnovatie en Agro- en biotechnologie van VIVES campus Roeselare, alsook Zorg Izegem.

De gezondheid van onze oudere bevolking is kwetsbaar en zeker in deze covid-tijden. Om ervoor te zorgen dat oudere mensen fit en mobiel blijven, is het belangrijk dat ze hun spierkracht en spiermassa behouden. Heel vaak takelt deze af naarmate iemand ouder wordt. Deze aandoening wordt sarcopenie genoemd. Sarcopenie is een ziekte die vooral voorkomt bij oudere mensen en waarbij de spierkracht en spiermassa afneemt. Onderzoekt toont aan dat een combinatie van voeding en beweging zeer belangrijk is om dit tegen te gaan. Daarom ontwikkelden de derdejaarsstudenten voedings- en dieetkunde van VIVES een Fitfood+ Box waarin zowel voedings- en bewegingsinterventies aan bod komen.

“De impact van sarcopenie is enorm, waardoor er steeds meer aandacht komt vanuit zowel de academische wereld als de klinische praktijk. Wanneer de spierkracht en spiermassa onder kritische grenswaarden dalen, kunnen ouderen kwetsbaar worden en hun onafhankelijkheid verliezen. Via de FitFood+ box willen we de bewustwording rond deze problematiek vergroten en ouderen handvaten aanreiken ter preventie van sarcopenie.” vertelt onderzoekster Annelien Desplenter van het Expertisecentrum Agro- en Biotechnologie.  

In de FitFood+ box zijn verschillende zaken terug te vinden zoals enkele eiwitrijke tussendoortjes, een boekje met bewegingsoefeningen, eiwitrijke recepten en nuttige informatie omtrent sarcopenie. De box bevat ook een uitnodiging om samen met studenten bewegingsactiviteiten te doen zoals wandelen of buitenfitness. Na deze activiteiten bieden de studenten de 60-plussers een eiwitrijke snack aan waarbij het belang van een gecombineerde interventie extra wordt benadrukt. 

De box en bewegingssessies zijn perfect coronaproof. “Omwille van de huidige coronamaatregelen en dus de sluiting van het dienstencentrum in Izegem waarmee we samenwerken, dienden we creatief aan de slag te gaan om toch ons doel te bereiken. Zo kwamen we uit op een box die aan huis geleverd kon worden en activiteiten die steeds buiten plaatsvinden met een maximum aantal personen,” vertelt studente Lisa Dierick uit Wervik. 

“We willen de ouderen meegeven dat het belangrijk is om na een inspanning de spieren te belonen. Spieren worden het best beloond met eiwitrijke voeding, waardoor de combinatie voeding - beweging heel sterk wordt benadrukt in dit project,” zegt studente Lynn Van Acker uit Ruddervoorde. Verder willen ze met de box ook de bekendheid van de aandoening sarcopenie vergroten, net omdat er met kleine ingrepen in het dagdagelijks leven grote veranderingen kunnen worden teweeg gebracht. “We willen graag zo veel mogelijk mensen kunnen bereiken en bewust maken van het belang van het behoud van spierkracht en spiermassa op oudere leeftijd,” aldus Hannah Pollet uit Brugge.  

Deel dit via