Studenten VIVES winnen publieksprijs in wedstrijd voedingsindustrie

Frank Devos
loempia.png

Een studententeam van VIVES Roeselare heeft de publieksprijs op Ecotrophelia gewonnen. Ecotrophelia is een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door FEVIA (Belgische Federatie Voedingsindustrie) waarin hogeschoolstudenten gestimuleerd worden om een eco-innovatief voedingsproduct te ontwikkelen. De studenten zijn afkomstig van Kortrijk, Westkerke, Zedelgem, Zonnebeke en Zwevegem.

Laatstejaarsstudenten uit de bacheloropleiding agro-en biotechnologie richten een studentenbedrijf op waarin ze een product bedenken, ontwikkelen, produceren en verkopen. Onder begeleiding van Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemers) en docenten agro- & Biotechnologie wordt een onderneming opgestart, gerund en afgesloten. Twee studententeams van VIVES werden geselecteerd om deel te nemen aan de Ecotrophelia-wedstrijd.

Het team van Simon Cappelle (voedingstechnologie), Talitha Verhelst (voedingstechnologie), Luis Jonckheere (groenmanagement), Jolien Vandermeulen (agro-industrie) en Stefaan Kemel (agro-industrie) koos ervoor om een visloempia te ontwikkelen op basis van rode poon, een Noordzeevis die vaak ondergewaardeerd wordt. Ze besloten enkel met West-Vlaamse producten te werken, zo werd hun bedrijf West-C Company geboren.

In samenwerking met het bedrijf Chefs’ Secret werd het product ontwikkeld en verder geoptimaliseerd in de proefkeuken en labo’s van VIVES campus Roeselare. Het product werd vervolgens verkocht aan zowel particulieren als restaurants. De verkoop liep als een trein waardoor de aandeelhouders van West-C Company alvast kunnen rekenen op een mooie winst.

Op 26 april 2017 vond de Award Ceremony van Ecotrophelia plaats in Overijse waar alle deelnemende producten werden voorgesteld aan het grote publiek. West-C Company kon het publiek overtuigen en sleepte de publieksprijs in de wacht. De overwinning gaf het team alvast een boost. Enkele teamleden onderzoeken momenteel de mogelijkheden op het product verder te commercialiseren.

Deel dit via