Studenten VIVES Roeselare stellen eigen bedrijfje voor naar aanleiding van Dag van de Ondernemer

Frank Devos
Agrotechnologie Reageerbuisjes

Op de Dag van de Ondernemer op 16 november 2018 worden ondernemers in de bloemetjes gezet, want ze zijn een toegevoegde waarde voor onze samenleving. Ook de bacheloropleiding agro- en biotechnologie van VIVES Roeselare hecht veel belang aan ondernemerschap.

Het project Student Company laat daarom studenten proeven van het leven van een ondernemer. Op dinsdagavond 13 november 2018 vanaf 19u30 zullen de studenten zich voor het eerst tonen als echte ondernemers in VIVES Roeselare.

Ze gaan hun uitgewerkt product of dienst en verder plan van aanpak voorstellen aan de aandeelhouders, vaak familie of vrienden. Met lactosevrije kroketten, een compostvat voor een appartement en workshops over de verzorging van dieren komen de studenten zowel innovatief als ondernemend uit de hoek.

De studenten moeten tijdens het project Student Company over de afstudeerrichtingen heen op zoek gaan naar een toepassing of oplossing voor een uitdaging uit de sector. Bedrijven kunnen ideeën aanleveren en nemen een meter- of peterschap op zich. Per team onderzoeken de studenten daarna hoe ze het product of de dienst op de markt kunnen brengen.

Na een marktonderzoek wordt het product of de dienst verder ontwikkeld en uitgewerkt en wordt een eerste versie van het businessplan opgesteld. Vervolgens kunnen de studenten starten met het eigenlijke ondernemen. Na productie van het product of de verdere ontwikkeling van de dienst zorgt een doordachte marketingstrategie voor een goede verkoop en moet de boekhouding kloppen.

Onder begeleiding van Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemers) en docenten leren de studenten oplossingsgericht en kritisch denken, in een team werken en verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast ontdekken ze wat belangrijke randvoorwaarden zijn om succesvol te ondernemen en moeten ze rekening houden met onder andere ecologische, juridische en economische factoren. 

Deel dit via