Honours Degree-studenten van VIVES onderzochten hoe stad Brugge er in 2035 zal uitzien

Frank Devos
brugge.png

De studenten van het Honours Degree in VIVES hebben samen met Brugge de toekomst van de stad onder de loep genomen. De projectresultaten zijn ronduit fantastisch.

Stad Brugge daagde als externe opdrachtgever de studententeams uit om een project rond de toe- komst van de stad in 2035 uit te werken. Enkel interdisciplinaire teams met veel zin voor creatief on- dernemerschap en een innovatieve mindset konden deze challenge tot een goed einde brengen.

Het Honours Degree is bedoeld voor excellente laatstejaarsstudenten die op zoek zijn naar een extra uitdaging. Vanuit de zes studiegebieden van VIVES werden drie studententeams samengesteld, die ondersteund werden door de professionele partners stad Brugge, TUA West, VOKA en VLAJO.

De studenten stellen hun projectresultaten op 16 december 2019 om 19u aan pers en publiek voor in de oude raadzaal in het stadhuis van Brugge. Burgemeester Dirk De fauw en schepen van Klimaat, smart city en facility Minou Esquenet zullen de studenten ontvangen in het Stadhuis van Brugge en samen met een multidisciplinaire jury de project- voorstellen beoordelen.

Projecten

Slimmer, Vlotter Brugge? (wsmartup)

In samenwerking met stad Brugge is Wsmartup erin geslaagd een demoapplicatie te ontwikkelen met slimme routes die je op een aangename manier door de stad loodsen. Brugge ontvangt elk jaar meer dan 8,3 miljoen bezoekers. Een ongelooflijk hoog cijfer in vergelijking met de 20.000 bewoners die in het centrum van de stad gehuisvest zijn.

Om dit probleem op te lossen, zijn zes studenten gestart met het ontwikkelen van een applicatie met als doel de druk op dit stadscentrum gecontroleerd te verlichten. De applicatie, Wsmartapp, zal com- patibel zijn met de hololens, een slimme bril waarmee het mogelijk is om zaken te projecteren in de echte wereld. Via wifi-sensoren en RF-signalen meten we de drukte in de binnenstad. Op die manier word je geleid naar de minder drukke plaatsen en wordt het massatoerisme evenwichtig verdeeld over de verschillende bezienswaardigheden. Je eigen persoonlijke route, informatie over toeristische trekpleisters en het ideale terrasje kunnen in een vingerknip voor je ogen verschijnen.

Kinderen weghouden van technologie met technologie (Bridging to-morrow)

Bridging to-morrow wil bruggen bouwen naar de toekomst en tussen de mensen onderling. De groep wil kinderen stimuleren om samen technologie buiten te ontdekken in plaats van alleen thuis achter hun scherm te zitten. Daarvoor ontwikkelden ze de Joy’n me.

De Joy’n me is een boog die op verschillende plaatsen in stad Brugge wordt geplaatst. Wanneer je doorheen de boog loopt, start er een sportief, educatief of creatief spel op. De spelletjes zijn bedoeld om mensen opnieuw samen te brengen. Het spel wordt gespeeld op LED-schermen. Deze schermen kunnen in verschillende opstellingen geplaatst worden, zoals tegen muren of op de grond. Door registratie van slimme camera’s starten de verschillende spelen op. Dit is niet de enige technologie die in onze boog verwerkt zit. De verwerking van duimsensoren zorgt ervoor dat het puntensaldo van de spelers kan worden bijgehouden.

Studenten VIVES houden Zeebrugge boven water (Credo)

Het gemeenschapsleven in Zeebrugge ondersteunen aan de hand van een interactief hologram van de stad. Het lijkt misschien iets uit een science fiction film, maar Credo heeft er de laatste maanden hard aan gewerkt om het waar te maken.

De zes studenten van Credo ontwikkelden een paal die een interactief hologram van het dorp Zeebrugge projecteert, een Credopun”. Het hologram toont het dorp en zijn gemeenschappen. De activiteiten die zich op dat moment afspelen worden weergegeven op de kaart. Je kunt gemakkelijk meedoen aan de activiteiten die al bezig zijn of zelf initiatief nemen tot het organiseren van een activiteit.

De tool ondersteunt bestaande en nieuwe gemeenschappen en brengt mensen met gemeenschappelijke interesses samen. Credo wil technologie op een laagdrempelige manier aanbieden zodat deze voor iedereen toegankelijk wordt.

Deel dit via