Studenten VIVES lanceren allergie-app

Frank Devos
ICT iPhone

In het kader van een honours degree lanceert een groep van zes studenten van Hogeschool VIVES binnenkort een app waarmee mensen met een voedselallergie of intolerantie snel weten of een bepaald product geschikt en veilig is voor hen of niet. De app zal MyFood heten en wordt ontwikkeld samen met het IT-bedrijf Delaware. De studenten, afkomstig van Damme, Lendelede, Aartrijke, Beernem, Ieper en Oostende, stellen hun app voor op maandag 25 januari 2016 om 19u in het Vlaamse Huis van de Voeding.

Honours degree

Hogeschool VIVES organiseert in het academiejaar 2015-2016 voor het eerst een zogenaamde honours degree, die excellente studenten in hun laatste 60 studiepunten uitdaagt om een extra challenge van 5 studiepunten aan te gaan. In het honours degree wordt een interdisciplinaire groep studenten geconfronteerd met een maatschappelijk relevant vraagstuk dat enkel kan worden opgelost door een multidisciplinair team van studenten met veel gevoel voor ondernemerszin en out-of-the-box-denken. De studenten werken dit academiejaar rond het thema voeding en de uitdagingen daarrond die de toekomst brengt. VIVES werkt hiervoor nauw samen met de provincie West-Vlaanderen, VOKA en Vlajo.

MyFood

In het kader van het honours degree lanceert een groep van zes VIVES-studenten binnenkort een app waarmee mensen met een voedselallergie of intolerantie snel weten of een bepaald product geschikt en veilig is voor hen of niet. De app zal MyFood heten en wordt ontwikkeld samen met het IT-bedrijf Delaware.

Via het scannen van de barcode van een product krijgt de gebruiker een snelle respons: het product is geschikt of je krijgt een waarschuwing indien dit niet zo is. Producenten van voedingsmiddelen zijn verplicht om alle aanwezige allergenen in hun product te vermelden. Deze info kan weergeven worden dankzij de barcode van een product. Als gebruiker geef je aan waarvoor je allergisch bent of simpelweg wat je niet wil eten. Daarna volstaat het om de barcode te scannen van het product dat je wil kopen/gebruiken.

Toekomst: van schoolproject tot startup

MyFood is nog volop in ontwikkeling maar de release vindt zeker nog in 2016 plaats. Na het afronden van het schoolproject hopen de studenten als startup met de app België te veroveren en vervolgens andere landen zoals Nederland, Frankrijk en Luxemburg. Voorlopig ligt de focus vooral op allergieën maar de doelgroep wordt zeker nog uitgebreid. Denk maar aan mensen die minder suiker of vetten willen eten, halal en koosjer voedsel, restaurants ...

Het project werd intensief gesteund door VIVES, Voka, Vlajo, de provincie West-Vlaanderen en Delaware Consulting. Axel Roegiers, medeoprichter van MyFood getuigt: “We kregen als team studenten de best mogelijke ondersteuning die een startup maar kon wensen. Dit is een kans uit de duizend die we dan ook met beide handen gegrepen hebben. En kijk, na 4 maanden is er al een demoversie van de app, met concrete plannen om dit volledig uit te gaan werken.” 

Deel dit via