Studenten VIVES Kortrijk winnen Vlaamse Bachelorprijs 2018 met scriptie over duurzaamheid bij kleuters

Frank Devos
bachelorprijs.png

Duurzame ontwikkeling is van zo'n groot belang dat je er niet vroeg genoeg mee kan beginnen. Dat is het uitgangspunt van de bachelorproef van Margot Denys uit Heule en Sophie Catteuw uit Wervik van VIVES Kortrijk. Daarmee wonnen de oud-studenten van de bachelor kleuteronderwijs via werkplekleren vanavond in Leuven de Vlaamse Bachelorprijs 2018.

“Wanneer we van kleins af anders leren denken en handelen, zullen kinderen het later als normaal beschouwen om op een duurzame manier met de wereld om te gaan. Het is belangrijk om bij hen te beginnen, want zij zijn onze toekomstige volwassenen.” In hun scriptie gingen de laureaten daarom spelenderwijs werken rond duurzame ontwikkeling met kleuters uit de derde kleuterklas.

De jury raakte onder de indruk van de bergen werk die Denys en Catteuw wisten te verzetten. “Hun scriptie is bijzonder goed uitgewerkt. Denys en Catteuw vertrokken van een model “Piraminder” dat ze, dankzij hun creativiteit, heel goed wisten te vertalen naar het niveau van de kleuters. Ze werkten heel wat didactisch materiaal uit en gingen er intensief mee aan de slag met de kinderen. Daarbij legden ze ook de nodige zelfkritiek aan de dag: alles werd intensief getest en bijgestuurd waar nodig. Het gevolg is dat ze een concrete handleiding wisten uit te werken, waar andere scholen zo mee aan de slag kunnen om duurzaamheid in het kleuteronderwijs aan te brengen.”   

Hun winst in de Bachelorprijs levert Margot Denys en Sophie Catteuw de mooie som van 1.500 euro op. Via de Bachelorprijs gaan Scriptie vzw en de Vlaamse hogescholen op zoek naar sterke, innovatieve bachelorproeven die inzetbaar zijn in de praktijk. 

Deel dit via