Studenten maatschappelijke veiligheid van VIVES Kortrijk volgen rampoefening Rode Kruis via virtual reality

Frank Devos
vr.jpg

Het Rode Kruis West-Vlaanderen houdt op zaterdag 16 maart 2019 in Roeselare een grote rampenoefening in samenwerking met enkele lokale partners. De opleiding maatschappelijke veiligheid van VIVES maakt deze oefening ook toegankelijk voor studenten die niet aanwezig kunnen zijn. Die studenten kunnen dit immers meemaken via virtual reality.

Het initiatief kadert in het vak Crisisbeheer en noodplanning binnen de bacheloropleiding maatschappelijke veiligheid op VIVES Kortrijk. Studenten krijgen sowieso de kans om als figurant deel te nemen maar Nils Vandenbroucke, docent aan VIVES en medewerker bij het Rode Kruis, gaat een stap verder.

Door het inzetten van onderwijstechnologie maakt hij deze ervaring ook toegankelijk voor studenten die niet aanwezig kunnen zijn. Met behulp van 360° camera’s en drones, wordt de uitrol van de medische discipline in beeld gebracht. Zo kunnen studenten met een VR-bril (VR = virtual reality) in de les de rampenoefening op een immersieve manier ervaren, wat het leereffect ten goede komt.

Dit kadert ook in het jaarthema van VIVES, met name Driven by technology. Door het doelgericht inzetten van technologie wil VIVES zijn studenten op een activerende manier klaarstomen voor de beroepen van de 21e eeuw.

Externe partners bij de rampenoefeninge zijn Stad Roeselare met o.a. hun PSH-netwerk (Psycho Sociale Hulpverlening), KSV Roeselare en de ziekenhuizen AZ Delta Roeselare, AZ Groeninge Kortrijk en de Sint-Jozefskliniek uit Izegem. Stad Roeselare  en KSV Roeselare stellen tevens ook de accommodaties ter beschikking en zorgen voor logistieke steun. 

Deel dit via