Studenten VIVES Kortrijk, Brugge Xaverianenstraat en Roeselare bieden medische hulp aan vluchtelingen in Myanmar

Frank Devos
mya.png

Naar aanleiding van de internationale week in VIVES stellen de studenten verpleegkunde en vroedkunde een nieuw project voor. Negen studenten van VIVES Kortrijk, Brugge Xaverianenstraat en Roeselare vertrekken samen met een team onder leiding van Dr. Luc Beaucourt naar een vluchtelingenkamp van de Rohingyas in Myanmar. Een team van 25 artsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen en studenten zal er van 15 februari tot 3 maart 2019 medische hulp bieden. 

In Myanmar zijn momenteel 700.000 mensen aanwezig in vluchtelingenkampen die grenzen aan Bangladesh. De geïmproviseerde kampen voldoen niet aan de basisnoden van het groot aantal vluchtelingen. Medische ondersteuning is er praktisch onbestaand. Vandaar dat de VIVES-studenten verpleegkunde en vroedkunde samen met het team medische hulp willen bieden en op zoek gaan naar de grootste hiaten in de kampen op vlak van gezondheidszorg. 

Daarenboven willen de studenten het grote tekort aan medisch materiaal in deze kampen verlichten en een oproep doen aan bedrijven en organisaties om hun project financieel te steunen. Met hun hulp kunnen ze dit project waarmaken en ervoor zorgen dat er medisch materiaal en medicatie, ter beschikking wordt gesteld van de vluchtelingen.

De studenten vertrekken op 15 februari 2019 en verblijven er veertien dagen in basisomstandigheden. Dit team is het eerste dat van de autoriteiten de toelating krijgt het kamp te bereiken via Myanmar. Voorgaande hulppogingen werden telkens ondernomen via de kant van Bangladesh. 

Om het project te begeleiden doen de studenten een beroep op de hulp van Dr. Luc Beaucourt. Hij heeft al talrijke noodinterventies op poten gezet en beschikt dus over de nodige ervaring. De studenten zullen worden vergezeld door een team van artsen en verpleegkundigen van het V-MED team, een organisatie opgericht door Dr. Beaucourt.

Deel dit via