Studenten VIVES Honours Degree presenteren projectresultaten over reizen in 2030

Frank Devos
containerhotel.png

De studenten van de Honours Degree in VIVES hebben samen met TUI de toekomst van reizen onder de loep genomen. De studenten stellen hun drie projectresultaten op woensdag 24 januari 2018 voor in het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum VLOC.

De studententeams werden door de externe opdrachtgever TUI uitgedaagd om een project uit te werken rond ‘Travel 2030’. Enkel interdisciplinaire teams met veel zin voor creatief ondernemerschap en een innovatieve mindset konden deze challenge tot een goed einde brengen.

De Honours Degree is bedoeld voor excellente laatstejaarsstudenten die bovenop hun regulier studietraject op zoek zijn naar een extra uitdaging. Vanuit de zes studiegebieden van VIVES werden drie studententeams samengesteld, die ondersteund werden door zowel een coach van VIVES en TUI als door de professionele partners TUA West, VOKA en VLAJO.

Travelbox: back to nature, on to WOW

Het doel is een zeecontainer helemaal om te bouwen tot een luxueuze hotelkamer en deze elke maand te verplaatsen naar een nieuwe, prachtige en unieke locatie in Europa. Duurzaamheid is voor de studenten écht belangrijk. Daarom hebben ze ervoor gekozen om hun container helemaal off-grid te maken.

Ze gebruiken hiervoor duurzame alternatieven zoals zonnepanelen, een milieuvriendelijke cellulose voor isolatie en een IBA voor het water. Ook het transport van de container willen ze zo ecologisch mogelijk laten gebeuren en daarom kozen ze voor transport via zeppelins. Zo kunnen ze hun Travelbox op moeilijk bereikbare locaties plaatsen.Travelbox is een buitengewone verblijfsaccommodatie die luxe, natuur, duurzaamheid en een unieke ervaring combineert in één onmisbaar totaalpakket.

Experience room: de wereld ontdekken zonder limieten

De Experience Room is een ruimte die mensen de kans biedt om unieke locaties levensecht te ervaren. Het is een futuristisch, maar realistisch concept. De Experience Room prikkelt alle zintuigen en kan zo de reiservaring levensecht simuleren. Allereerst wordt deze ruimte gekenmerkt door de koepel die verschillende schermen en projectoren heeft, waarop 360°-beelden geprojecteerd worden. Ook de temperatuur in de Experience Room wordt aangepast aan de bestemming.

Zo kan men van de tropische Sahara naar Antarctica in enkele ogenblikken. De wind wordt nagebootst door ventilatoren. De Experience Room zorgt er ook voor dat de reiziger een locatie kan voelen en ruiken. Het gehoor wordt geprikkeld door een volledig ingebouwd geluidssysteem, waardoor alle omgevingsgeluiden aanwezig zijn. Een laatste onderdeel is de bewegende vloer. Deze vloer is een loopband die verschillende richtingen uitgaat, waardoor verticale bewegingen mogelijk zijn. Hierdoor kan je vb. een berg beklimmen. In de Experience Room ligt elke bestemming binnen handbereik. Geld, tijd of fysieke beperkingen vormen geen drempel meer om de hele wereld te ervaren. De gebruiker kiest zelf de bestemming en gaat op ontdekking.

Travel Assistant: een onmisbare vriend om de pols

De Travel Assistant  is een persoonlijke assistent rond de pols van de reiziger waardoor hij het reizen als een minder complex geheel ervaart. Reizigers kunnen via spraaktechnologie allerlei reisgerelateerde vragen stellen aan de Travel Assistant. Het antwoord dat op de ‘wareable’ verschijnt, maakt de reiziger wegwijs in de luchthaven. Door het ingebouwde GPS-systeem kan hij je aangeven waar de incheckbalie is, wanneer je de laatste toiletten voor je gate passeert of hoeveel tijd je nog hebt om aan de gate te raken.

Het is echter ook de bedoeling dat de Travel Assistant de reiziger wegwijs maakt op zijn reisbestemming. Op die manier kan de reiziger op een eenvoudige manier overal ter wereld antwoord krijgen op zijn vragen, steeds in zijn eigen taal.

Deel dit via