Studenten verpleegkunde VIVES Roeselare en VIVES Kortrijk leren passanten een beroerte herkennen

Frank Devos
hart.png

De studenten van VIVES Kortrijk en VIVES Roeselare maken op woensdag 13 maart 2019 voorbijgangers bewust van de symptomen van een beroerte. De studenten van VIVES Roeselare doen dit op verschillende plaatsen in het centrum van Roeselare, terwijl de studenten van VIVES Kortrijk te vinden zullen zijn in de Ringshopping in Kuurne.

De studenten van VIVES Brugge Xaverianenstraat zullen later op de week hetzelfde op 16 en 17 maart 2019. Aan de hand van de FAST-test tonen de studenten verpleegkunde hoe je een beroerte snel kan herkennen, zodat je op een correcte manier kan reageren en zelf kan levens redden. 

VIVES Kortrijk

De studenten verpleegkunde van VIVES Kortrijk krijgen op woensdag 13 maart 2019 van 10u30 tot 11u30 een bijscholing over beroertes, georganiseerd door het az Groeninge en de beroertecoaches. Ook de docenten en graduaatsstudenten zullen de bijscholing volgen. Daarna gaan de VIVES-studenten, bijgestaan door vrijwilligers van het Rode Kruis, richting Ringshopping in Kuurne om er passanten te wijzen op de tekenen van een beroerte. De studenten tonen door middel van een scenario, waarbij ze een beroerte simuleren, de symptomen en sensibiliseren bezoekers. Ook de Noodcentrale 112 is van de partij om passanten te informeren over de APP112. De HBO5-studenten trekken naar het K in Kortrijk.

VIVES Roeselare

De verpleegkundestudenten van VIVES Roeselare zullen een gelijkaardig traject doorlopen. Van 10u tot 11u krijgen ze informatie rond beroertes en de FAST-test door beroertecoach Lien Mombert van het AZ Delta. Na de middag vertrekken de studenten naar verschillende locaties in Roeselare om passanten bewust te maken van de symptomen van een beroerte en hen aan te moedigen de APP112 te installeren. Hiervoor worden ze vergezeld door de studenten van het IC Dien. Ze zullen te vinden zijn op het Stationsplein, aan de muziekschool, op de Grote Markt, aan het sportcomplex Oase en aan het open kenniscentrum ARhus.

Dag van de Zorg 

Tijdens de Dag van de Zorg op zondag 17 maart 2019  zetten verschillende zorg- en welzijnsinstellingen hun deuren open voor het publiek. Vele bezoekers  kunnen een kijkje nemen achter de schermen van ziekenhuizen, woonzorgcentra, kinderdagverblijven, farmaceutische bedrijven, etc. In aanloop van deze jaarlijkse Dag van de Zorg vinden de hele week vooraf verschillende acties plaats om de omvang en diversiteit van de zorgsector aan te tonen. Zo draait alles op woensdag 13 maart 2019 rond ‘het beroertebrein’. Elk jaar krijgen zo’n 20 000 Belgen een beroerte. Deze snel en correct leren herkennen en behandelen kan van levensbelang zijn. De studenten zullen dan ook hun best doen om zo veel mogelijk mensen te bereiken tijdens deze Week van de Zorg. 

Deel dit via