Studenten verpleegkunde VIVES leren docenten reanimeren

Frank Devos
jorishart.png

Hogeschool VIVES keert de rollen even om. Niet de docenten leren studenten iets aan maar omgekeerd. Studenten verpleegkunde van de campussen Kortrijk, Brugge en Roeselare leren bijna 280 docenten en andere personeelsleden van deze drie campussen en van campus Torhout reanimeren, dit onder toezicht van docenten verpleegkunde en vroedkunde. Daarmee gaat de hogeschool voor het label van Hartveilige hogeschool van het Rode Kruis.

Dagelijks worden dertig Belgen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Gemiddeld overleeft slechts 5 tot 10% van hen. Een onmiddellijke reanimatie verhoogt de overlevingskans. Deze stijgt méér, met 50 tot 70%, als je een AED (automatische externe defibrillator) gebruikt binnen de 3 tot 5 minuten nadat de hartstilstand zich voordeed.

Het project Hartveilig wil de overlevingskans van een slachtoffer bij een hartstilstand én de eerstehulp capaciteiten van de collega’s vergroten. Dit wil VIVES doen door zoveel mogelijk AED’s te plaatsen en zoveel mogelijk collega’s te informeren en op te leiden in basisreanimatie en het gebruik van een AED.

“Om als hogeschool het label Hartveilige hogeschool te verkrijgen, moeten minstens 10% van de medewerkers een opleiding krijgen”, aldus coördinator Martine Dorme. “Daarom organiseren we een AED–opleidingsmarathon op verschillende campussen. Met 279 inschrijvingen behalen we ruimschoots dat quotum. De dag van de opleiding zorgen wij ervoor dat de collega’s het attest behalen. Studenten verpleegkunde tonen hoe het moet en wat voor hen een meerwaarde betekent. En ze vinden het een leuk idee want ze geven eens les aan docenten.”

De reanimatielessen vinden plaats op 2, 3, 4, 5 en 6 december 2019 op VIVES Kortrijk en op 2, 5 en 6 december 2019 op VIVES Brugge Xaverianenstraat, telkens tussen 11u30 en 13u30. In VIVES Torhout is dit op 4 en 9 december 2019. VIVES Roeselare deed de marathon reeds in oktober. Er zijn reeds 25 attesten behaald op campus Roeselare. De aanmeldingen lopen goed en het aantal staat op 190 medewerkers in VIVES Kortrijk, 55 in VIVES Brugge Xaverianenstraat en 9 in VIVES Torhout. 

Deel dit via