Studenten verpleegkunde VIVES Kortrijk en Roeselare nemen deel aan internationale week

Frank Devos
verpleegkunde.jpg

Op VIVES Kortrijk loopt van 23 tot en met 25 oktober 2019 een internationale week. Rode draad is de diversiteit in de zorg en de internationale competenties (ICOMS). Sprekers uit een waaier aan nationale en internationale instellingen komen de studenten inlichten over diverse thema’s. Daarnaast trekken de studenten verpleegkunde donderdag zelf ook naar verschillende steden om geconfronteerd te worden met de internationale competenties in de praktijk.

Internationale competenties zijn onmisbaar en daarvan wil VIVES samen met verschillende partners werk maken. Deze week worden de studenten in contact gebracht met verschillende culturen, religies, tropische ziektes en tradities … waarmee ze tijdens hun dagelijkse werk in contact komen. Deze week moet studenten een bredere kijk geven op gezondheidszorg in alle hoeken van de wereld, over de grenzen van België en Europa heen. 

Sprekers zoals Dr. Beaucourt, Dries Lesage, professor aan de Universiteit Gent, en Dr. Rachid Tadjine, professor aan de Universiteit van Rijsel, geven de studenten uitgebreid uitleg over thema’s die de landsgrenzen overschrijden: van duurzame ontwikkelingsdoelen binnen de gezondheidszorg over internationale hulpverlening bij rampen tot psychiatrische hulp in Ethiopië. 

Naast de vele activiteiten op campus Kortrijk kunnen studenten er op donderdag voor kiezen om een van de verschillende organisaties en instellingen te bezoeken, zoals het Red Star Line museum in Brussel, de Rabot-wijk in Gent, het Fedasil opvangcentrum in Poelkapelle-Langemark, het Asielcentrum in Menen en het Centre de Santé in Rijsel.

Daarnaast trekken er ook studenten naar Brussel om daar in De Matongéwijk gegidst te worden door de cultuur van zwart Afrika. Ze leren er ook meer over Wheels of Care, een samenwerking tussen vroed- en verpleegkundigen die thuiszorg en thuisdialyse aanbieden in en rond Brussel, en Diogeses, sociale dienstverlening voor de thuislozen in de Marollen.

Deel dit via