Studenten verpleegkunde hogeschool VIVES nemen 15e jaar op rij afdeling gedeeltelijk over in AZ Delta
Voor het vijftiende jaar op rij slaan de bacheloropleiding verpleegkunde en AZ Delta de handen in elkaar voor een zogenaamde “leerwerkplaats”. Dit betekent dat bachelor studenten verpleegkunde een deel van de dagelijkse werking van een afdeling overnemen en volledig op elkaar zijn aangewezen om de verschillende zorgtaken uit te voeren.
Wouter Bulckens, hoofdverpleegkundige van de afdeling orthogeriatrie in AZ Delta was al aanwezig bij dit concept vanaf het prille begin. “Toen VIVES 15 jaar geleden hiermee startte samen met AZ Delta was ik als verpleegkundige mentor van de groep studenten die de leerwerkplaats deden. Intussen werk ik al 10 jaar als hoofdverpleegkundige op de afdeling en zie ik nog elk jaar studenten terugkeren voor dit alternatief stageconcept naar onze afdeling. VIVES was de pionier binnen het Vlaamse hogescholenlandschap om dit concept door te voeren.”
“Een leerwerkplaats vormt een grote meerwaarde voor de studenten aangezien ze in dit concept echt kunnen ervaren wat ze later op de werkvloer zullen moeten doen. Veel meer nog dan bij hun stages, verdwijnt de mentor naar de achtergrond. De studenten dragen veel meer verantwoordelijkheid en moeten zelf veel knopen doorhakken, nauw samenwerken en patiënten goed monitoren. Ook staan zij nu vooral in contact met de artsen, terwijl dit bij een gewone stage vaak voornamelijk verloopt via de stagementor. Daarnaast staan de studenten nu zelf in voor de medicatieronde. Uiteraard volgt een mentor alles mee op, maar dit meer vanop een afstand en grijpt hij/zij enkel in wanneer noodzakelijk. De studenten zijn in eerste instantie op zichzelf aangewezen. Tijdens dit stageconcept worden studenten echt uitgedaagd en “al doende leert men” is hier zeker en vast van toepassing.”, aldus Wouter Bulckens.
Frederik Driessens, stagementor en docent bachelor verpleegkunde bij hogeschool VIVES, sluit zich hier volmondig bij aan: “Het elektronisch patiëntendossier wordt overhandigd aan de studenten en op basis daarvan gaan de studenten echt aan de slag met de zorg voor de patiënten. Doordat de studenten veel minder aangestuurd worden door mentoren is dit een heel goede voorbereiding op hun latere job. Ze leren echt zelf de zorgen organiseren en coördineren voor meerdere complexe zorgontvangers terwijl de mentor slechts als back-up aanwezig is en daardoor niet alles voor zegt. De studenten moeten dus veel meer zelf nadenken en de theorie toepassen in een authentieke leeromgeving. Daardoor krijgen de studenten een realistischer beeld van de job-inhoud van een verpleegkundige. Ze leren hun zorgtaken effectiever inschatten qua tijdsduur en op mekaar afstemmen.”
Wouter Bulckens gaat verder: “Het concept van de leerwerkplaats is bovendien voor zowel het ziekenhuis als voor de studenten een win-win situatie. Heel wat studenten zijn zo enthousiast over de leerwerkplaats en de samenwerking in het ziekenhuis dat ze eenmaal afgestudeerd ook effectief solliciteren om in ons ziekenhuis aan de slag te gaan. Dit kunnen we alleen maar toejuichen!”.
Hannelore Crijns
-
Communicatieverantwoordelijke Gezondheidszorg