Studenten leren voorbijgangers reanimeren
Studenten en docenten van de bacheloropleiding verpleegkunde van de campussen Brugge, Kortrijk en Roeselare trokken door de straten om voorbijgangers te wijzen op het belang van de kennis van reanimatietechnieken en hen warm te maken om een reanimatietraining te volgen.
Dit gebeurde samen met het Rode Kruis Vlaanderen en medewerkers van de ziekenhuizen in 4 West-Vlaamse steden (Kortrijk, Brugge, Oostende en Roeselare).
10 000 Belgen krijgen jaarlijks een harstilstand. Dat zijn er ongeveer 30 per dag. De overlevingskans in België wordt slechts geschat op 8%. Nochtans kan dit drastisch worden verhoogd als er snel en correct wordt gehandeld. Daarom onderneemt Hogeschool VIVES actie, gesteund door de Belgische Reanimatie Raad, samen met 5 West-Vlaamse ziekenhuizen en het Rode Kruis Vlaanderen.
Belang van training
Kurt Planckaert, docent bachelor verpleegkunde bij Hogeschool VIVES en spoedverpleegkundige bij AZ Groeninge in Kortrijk: “De reden van deze lage overlevingskans is dat er te weinig wordt gestart met hartmassage alvorens de ziekenwagen of MUG arriveren. Ik zelf ben spoedverpleegkundige bij AZ Groeninge in Kortrijk en ga vaak mee op interventie met de MUG. Wanneer de hartmassage reeds is opgestart voor wij arriveren, kan dit echt een heel groot verschil maken in overlevingskansen van de patiënt.”
“Helaas zien we bij onze interventies dat dit slechts weinig het geval is. Vanuit de noodcentrale proberen ze omstaanders wel te motiveren om de reanimatie te starten. Ons doel van deze dag is dat we zo veel mogelijk mensen warm kunnen maken om een gratis reanimatietraining te volgen via het Rode Kruis. Op die manier kunnen de instructies van de noodcentrale efficiënter worden opgevolgd en zullen meer mensen in staat zijn om de reanimatie reeds te starten vooraleer wij als hulpdiensten arriveren.”
“Dat een dergelijke training echt het verschil kan betekenen tussen leven of dood werd recent weer bewezen. Begin februari rukte onze MUG uit voor een voetballer van 23 die een harststilstand kreeg tijdens de wedstrijd. Zijn leven werd gered mede dankzij een tegenspeler die de dag ervoor een reanimatietraining had gevolgd en reeds de reanimatie had gestart.”
Hartveilige Hogeschool
Naast de medewerking aan dit project wil Hogeschool VIVES ook nog op een andere manier zijn steentje bijdragen. Martine Dorme, coördinator Hartveilige Hogeschool en praktijklector, zegt: “We willen opnieuw het label van ‘Hartveilige Hogeschool’ behalen. Dit betekent dat minimum 10 procent van ons personeel een reanimatietraining heeft gevolgd. Om dit te behalen organiseren we in de week van 28 maart reanimatiesessies op alle campussen van onze hogeschool.”
“Twee jaar geleden behaalden we reeds dit label. Toen volgde meer dan 20 procent van ons personeel een reanimatietraining. Een opfrissing van de technieken is echter cruciaal om ze goed te blijven toepassen. Daarom gaan we ook dit jaar opnieuw voor het label en hopen we dat, indien een levensbedreigende situatie zich voordoet, dankzij de training onze personeelsleden goed voorbereid zijn hierop”.
Deze actie komt tot stand in samenwerking met volgende West-Vlaamse ziekenhuizen: AZ Damiaan Oostende, AZ Delta Roeselare, AZ Groeninge Kortrijk en AZ Sint-Jan Brugge en AZ Sint-Lucas Brugge, alsook het Rode Kruis Vlaanderen en de Belgische Reanimatie Raad.