Studenten en docenten VIVES schieten te hulp bij woonzorgcentra

Uit recente cijfers blijkt dat het aantal doden in de woonzorgcentra ten gevolge van het coronavirus fors toeneemt. Ook meer en meer personeelsleden raken besmet met het virus.
De bacheloropleiding verpleegkunde van VIVES wil daarom de woonzorgcentra maximaal ondersteunen door stages waar mogelijk te (her)oriënteren naar de woonzorgcentra. In totaal lopen 108 studenten verpleegkunde stage in woonzorgcentra. Ook verschillende VIVES-docenten steken nu de handen uit de mouwen en gaan als verpleegkundige aan de slag. VIVES biedt de bacheloropleiding verpleegkunde aan op de campussen Brugge, Kortrijk en Roeselare.
Studiegebieddirecteur Nancy Boucquez onderstreept dat “de bachelorstudenten over de nodige kennis en vaardigheden beschikken om de medewerkers in de woonzorgcentra te ondersteunen in deze erg drukke en uitdagende tijden. We doen dit op twee verschillende manieren. Ten eerste gaan we actief in op de vraag van woonzorgcentra die een oproep deden voor extra zorgondersteuning. Ten tweede zijn er ook heel wat studenten die zich vrijwillig hebben aangemeld om hun stage aan te vatten in een woonzorgcentrum.”
“Dit kunnen we vanuit de zorgopleidingen alleen maar toejuichen. De nood is ook hier, net als in de ziekenhuizen, bijzonder groot. We zijn dan ook blij dat VIVES hen op die manier kan ondersteunen. Zo proberen we als hogeschool samen met de sector een krachtige tandem te vormen. Een belangrijke voorwaarde is uiteraard dat er voldoende beschermingsmateriaal aanwezig is voor onze studenten,” aldus Nancy Boucquez. Met betrekking tot dat laatste heeft de opleiding verpleegkunde ook een duidelijk overzicht gemaakt voor de studenten met alle info over hoe ze zich adequaat kunnen beschermen op stage.
Studente verpleegkunde Eline Janssens (Brugge) meldde zich vrijwillig aan om stage te lopen bij het zwaar getroffen Woonzorgcentrum Westervier in Brugge, dat zich momenteel in het oog van de coronastorm bevindt. Er vielen hier reeds 8 doden op enkele dagen tijd. Eline vertelt: “Mijn leerwerkplaats viel weg door het coronavirus. Mijn stage moest dus heringepland worden en ik vroeg hierbij expliciet aan VIVES om dit te doen bij Westervier.”
“Tijdens mijn eerste opleidingsjaar als verpleegkundige deed ik hier reeds mijn stage. Dit was een erg aangename en leerrijke ervaring voor mij. Zowel de bewoners als het personeel daar liggen mij nauw aan het hart. Het grijpt mij dan ook erg aan dat zij zo hard getroffen worden door het coronavirus. Ik twijfelde geen seconde om mij aan te melden om hier te gaan helpen, want ze kunnen alle hulp heel hard gebruiken”. Ook student Ward Pattyn (Ichtegem) sluit zich hierbij aan en contacteerde VIVES om verder stage te blijven lopen bij woonzorgcentrum Sint-Jozef in Kortrijk waar hij eerder zijn leerwerkplaats stage deed.
Marie Van Poucke (Damme) meldde zich vrijwillig aan om stage te lopen bij woonzorgcentrum de Morgenster in Sijsele. Zij zegt: “Het is niet te onderschatten wat het betekent voor de bewoners om zo lang hun familie en vrienden te moeten missen en te leven in volledig isolement. Naast het fysieke aspect van de zorg is ook het sociale aspect van de zorg meer dan ooit belangrijk in deze coronatijden.”
Dit mocht ze tevens zelf reeds aan den lijve ondervinden. Zo deed Marie de afgelopen vijf weken een stage op de psychiatrische afdeling van AZ Sint-Lucas in Brugge. Marie stelt: “Tijdens deze stage mocht ik ervaren dat er een aanzienlijke toename was in zorgvragen in de psychiatrie, gerelateerd aan de sociale impact van het coronavirus. Met dit in mijn achterhoofd probeer ik ook tijdens mijn nieuwe stage de bewoners van woonzorgcentrum de Morgenster ook op sociaal vlak de nodige zorgondersteuning te geven. Ook dit is een belangrijke taak van ons als verpleegkundige.”
Naast Eline en Marie hebben ook heel wat andere VIVES-studenten zich vrijwillig aangeboden om stage te lopen bij een woonzorgcentrum. “De coronacrisis toont de kracht van deze generatie,” zo stelde Queen Elisabeth het in haar speech afgelopen zondag. “Het is ongelofelijk hoe wij in de opleidingen verpleegkunde en vroedkunde maar ook in andere opleidingen zoals ergotherapie, zorgtechnologie en sociaal werk de kracht en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van deze zorgverleners in spe naar boven zien komen. Ook verschillende docenten gaan nu vrijwillig als verpleegkundige aan de slag. We kunnen hier alleen maar erkentelijk en trots op zijn”, besluit Nancy Boucquez.
Studenten en docenten van VIVES ondersteunen verschillende netwerken van woonzorgcentra zoals woonzorggroep GVO, woonzorgnetwerk Spirit, VZW Squatina, Armonea, Mintus, Motena, VZW Zilvervogel, Zorggroep H. Hart, Zorg Kortrijk en VZW Zorg & Welzijn.