Studenten en docenten leren voorbijgangers reanimeren

Docenten en studenten verpleegkunde van VIVES en geneeskunde van Kulak leren samen met medewerkers van de spoedafdeling van az groeninge voorbijgangers bewust maken van eenvoudige handelingen die levens kunnen redden.
In België krijgen gemiddeld 30 mensen per dag een plotse hartstilstand. Slechts 3 van hen overleven dit. Er is met andere woorden een zeer laag overlevingspercentage. De overlevingskans kan echter drastisch worden vergroot wanneer er snel en correct wordt gehandeld. Ongeveer 70% van de plotse hartstilstanden doet zich thuis voor of op openbare plaatsen en vaak reageren getuigen niet omdat ze de levensreddende handelingen niet kennen.
Overlevingskans
Reanimatie in de eerste minuten is echter essentieel om de overlevingskans te vergroten. Daarom ondernemen VIVES samen met KU Leuven Kulak, hun studentenvereniging geneeskunde en biomedische wetenschappen BeMSA Kulak en az groeninge actie. Op 16 oktober, de Internationale dag van de Reanimatie, gaan docenten en studenten van de bacheloropleiding verpleegkunde van VIVES en van de opleiding geneeskunde van Kulak samen met BeMSA Kulak en medewerkers van de spoedafdeling van az groeninge voorbijgangers bewust maken van eenvoudige handelingen die levens kunnen redden.
Kurt Planckaert, docent bij VIVES Health Care School en spoedverpleegkundige bij az groeninge in Kortrijk vertelt: “Heel vaak wordt er nog niet gestart door getuigen met hartmassage voor de MUG arriveert. Dit wel doen is thans heel belangrijk aangezien op die manier de overlevingskansen van de patiënt aanzienlijk stijgen. Daarom vinden wij het als onderwijs- en zorginstelling zeer belangrijk om te sensibiliseren omtrent dit topic. We willen de krachten bundelen en echt een zo breed mogelijk publiek tonen dat het heel belangrijk is om snel actie te ondernemen wanneer iemand een hartstilstand krijgt. We leren een aantal eenvoudige handelingen aan die wel degelijk en verschil kunnen betekenen tussen leven of dood bij de patiënt.”
Lezing met getuigenissen
’s Avonds is er nog een lezing, georganiseerd door BeMSA Kulak in Kulak. Daarin zal Kurt Planckaert, docent VIVES Health Care School en spoedverpleegkunde az groeninge, verduidelijking geven over de outcome en de overlevingskansen na een reanimatie. Daarnaast brengen ook twee ervaringsdeskundigen hun getuigenis over hun succesvolle reanimatie.
Christine kreeg een hartstilstand op spoedgevallen ten gevolge van een heftige allergische reactie. Ondertussen is dit 9 jaar geleden maar ieder jaar komt ze op bezoek om het reanimatieteam uitvoerig te bedanken. Christine is dankbaar voor de extra tijd die ze kreeg om haar kleinkinderen te zien opgroeien. Samen met haar man die erbij was toen ze de hartaanval kreeg, komen ze hun ervaringen delen die avond.
De tweede getuigenis komt van Judy. Judy kreeg thuis tijdens haar slaap een hartstilstand. Haar partner werd wakker en merkte dat Judy niet meer ademde. Hij startte onmiddellijk en met succes de reanimatie op. Onderzoek toonde aan dat een hartritmestoornis vermoedelijk aan de basis lag. Judy heeft nu een inwendige defibrillator die een hartritmestoornis zal detecteren en behandelen indien deze opnieuw zou optreden.
Deze twee getuigenissen illustreren heel mooi hoe belangrijk het is om vroegtijdig een reanimatie te starten om effectief levens te redden. Deze lezing gaat door in de Stijn Streuvels aula (A 301) van KU Leuven Kulak om 19u00 gevolgd door een receptie.
Grote Markt Kortrijk
Ook de rest van de week staat nog in het teken van reanimatie. BeMSA Kulak maakt er een volledige “Restart a Heart” week van met sessies waarbij Kulak-studenten en staf kunnen intekenen om op reanimatiecursus te komen. Michiel Vanden Berghe, lid BeMSA Kulak, getuigt: “Als BeMSA vereniging is het net onze missie om met onze activiteiten, waarvan Restart a Heart er één is, een positieve impact te hebben op de gezondheidszorg in onze regio. Voorgaande jaren organiseerden we deze sessies binnen Kulak alleen, maar door de handen in elkaar te slaan met Hogeschool VIVES en az groeninge kunnen we onze impact op de buitenwereld alleen maar vergroten, geheel in lijn met onze missie. We zijn dan ook heel blij met deze samenwerking en hopen veel (markt)bezoekers iets te kunnen bijleren.”
De locaties op maandag 16 oktober zijn de Grote Markt in Kortrijk (9 tot 13 u) en az groeninge (11 tot 14 u) ter hoogte van de bistro.