Studenten elektronica-ICT van VIVES ontwikkelden shuttlebustracker

Frank Devos
Toetsenbord

Studenten elektronica-ICT van VIVES  hebben een shuttlebus-tracker ontwikkeld. Aan de hand van Internet-of-Things, IoT, technologieën is het mogelijk om op afstand de locatie te bepalen van de bussen. Gps-sensoren leggen de huidige locatie en de afgelegde weg vast.

Deze gegevens worden dan in real-time gevisualiseerd op een publiek toegankelijke webpagina. Op deze webpagina kunnen nog andere gegevens worden getoond zoals het vertrekuur, afgelegde weg, verwachte aankomsttijd, enz. De uitwerking van het systeem is vooral bedoeld om de verschillende aspecten die in de opleiding elektronica-ICT aan bod komen te demonstreren aan de hand van een praktisch uitgewerkte toepassing. Enerzijds komt de opleiding elektronica aan bod door het bouwen van de sensoren die de locatie bepalen en de modules die de gegevens verzenden. De opleiding ICT staat dan weer in voor het ontwikkelen van een softwareoplossing voor het verwerken, beheren en visualiseren van de ontvangen gegevens.

Op dit moment wordt door de studenten in het vak ‘webapplicaties’ een gelijkaardige toepassing gebouwd. Deze zou op zich dan kunnen worden gebruikt met minimale aanpassingen. De sensoren worden ook door de studenten gebouwd en geprogrammeerd.

Technologieën

Deze toepassing maakt gebruik van verschillende technologieën.

  • Gps: bepalen van de locatie
  • Microprocessor: uitlezen van de gps-sensor, verwerken van de gegevens, en deze verzenden via draadloze communicatie.
  • LoRaWAN: IoT technologie om met laag vermogen (batterij toepassingen) gegevens over lange afstand te verzenden.
  • Webapplicatie: applicatie om de ontvangen gegevens te visualiseren en verwerken.

Infrastructuur

In samenwerking met ex-radioamateurclub Starcom, onder leiding van Luc Decroos, werd een LoRaWAN gateway en antenne geplaatst op het dak van de campus in Oostende. Eerste testen met deze antenne tonen aan dat de resultaten zeer goed zijn. Een grote dekking werd bekomen door de ideale positie op het dak van de campus. Deze dekking biedt heel wat mogelijkheden naar toepassingen die niet lokaal rond de campus kunnen worden uitgewerkt.

Gps-modules

De gps-modules zijn een eigen hardware- en software-ontwerp. Deze zelf ontworpen printen worden door de studenten bestuurd en geprogrammeerd.

Webapplicatie

Een webapplicatie wordt gebouwd door de studenten in het vak webapplicaties.

Deel dit via