Studenten ecotechnologie en energietechnologie van VIVES Kortrijk maken gebouw Technopolis in Mechelen energieneutraal

Frank Devos
technopolis.jpg

Eerder dit jaar deed Technopolis een oproep naar de Vlaamse hogescholen om hen te helpen om van het Mechelse doe-centrum een energieneutrale smartbuilding te maken. Gisteren ging het project van start. De komende jaren gaan studenten uit de opleidingen ecotechnologie en energietechnologie van VIVES Kortrijk meewerken aan het project.

Met de voorstellen die ze doen, gaat Technopolis vanaf 2023 aan de slag. Het project maakt deel uit van een ambitieus plan om de volledige tentoonstellingsruimte en infrastructuur van Technopolis te vernieuwen. De studenten hebben de opdracht om van het centrum een energieneutrale smartbuilding te maken. Dat betekent dat in het gebouw de balans tussen energieverbruik en energieproductie in evenwicht is. Het gebouw dateert uit de jaren negentig toen er nog maar weinig of geen sprake was van dergelijke systemen. 

Een tweede taak voor de studenten is om het gebouw ook ‘slim’ te maken. Dat betekent dat er automatisch informatie over energieverbruik verzameld en verwerkt wordt met de bedoeling om op basis daarvan het systeem zo aan te sturen dat er een hogere efficiëntie en duurzaamheid komt.

Gisteren ging het project officieel van start. In een eerste fase zullen ze samen de mogelijkheden onderzoeken en een plan van aanpak definiëren. De studenten worden de komende twee jaar begeleid door Technopolis, hun stagecoördinator en het bedrijf waar ze stage lopen. Uiteindelijk is het de bedoeling om de meest haalbare ideeën uit te werken tot een concreet voorstel in hun eindwerk. Met dat resultaat gaat Technopolis dan ook daadwerkelijk aan de slag.

Deel dit via