Studenten dierenzorg van VIVES Roeselare op studiereis naar Zuid-Afrika

Frank Devos
olifant.jpg

Op 8 maart 2019 vertrokken de derdejaarsstudenten van de afstudeerrichting dierenzorg van VIVES Roeselare naar Zuid-Afrika voor drie weken. Vier van hen blijven daar om hun stage af te werken. Van de anderen zijn er verschillende die volgende week naar Zweden, Spanje, Griekenland en Nederland vertrekken.

De studenten werden drie weken ondergedompeld in de Afrikaanse natuur. De eerste dagen werden de Pretoria Zoo en de Lory Park Zoo bezocht. In Lory Park Zoo konden de studenten onder meer leeuwenwelpjes knuffelen. Ook werd een forelkwekerij bezocht.

Ter voorbereiding van de reis wordt steeds een uitgebreid voorbereidingstraject afgewerkt. De studenten verdiepen zich in groepjes over culturele, politieke en maatschappelijke problemen in Zuid-Afrika. Het concept ontstond na een jarenlange samenwerking met gastdocenten van de Tshwane University of Technology (TUT).

Unieke ervaringen

Na een bezoek aan de Lisbon Watervallen, de hoogste watervallen in Mpimalanga, Zuid-Afrika werden ook de lokale dierenartsenpraktijken bezocht. Via een safari in het Kruger National Park kregen de studenten neushoorns, zebra’s, bavianen, olifanten, een kudde giraffen, impala’s, nijlpaarden en een jakhals te zien. De pedagogische waarde van deze reis is dan ook onschatbaar.

Naast het visuele, is er ook ruimte voor het delen van ervaringen. De studenten dierenzorg kregen een lezing van een dierenarts, Nele, die ook te zien was in het tv-programma Animalitis op één. Zo komen ze in contact met concrete praktijkvoorbeelden van het niet altijd even gemakkelijke leven als dierenarts in Zuid-Afrika. 

Stropers

Niet alles is natuurlijk rozengeur en maneschijn. Zo zijn er bijvoorbeeld stropers. Bepaalde regio’s kennen zo een luipaardenproblematiek. Stropers zetten vallen waar verschillende dieren in verstrikt kunnen geraken. Ook daarvoor worden oplossingen gezocht. Teams trekken erop uit om deze vallen te verwijderen zodat luipaarden en andere dieren er in de toekomst niet meer verstrikt in kunnen raken.

Voor de studenten zijn het drie intensieve weken. Ze krijgen zo veel te zien en keren terug met een unieke ervaring die hen sterkt en kan helpen in hun toekomstige tewerkstellingen.

Deel dit via