Studenten elektronica-ICT binden strijd aan met leegstand van Brugse winkelpanden

Frank Devos
hackathon.png

Op maandag 16 april 2018 kregen studenten van VIVES en andere West-Vlaamse instellingen voor hoger onderwijs concrete uitdagingen voorgeschoteld. De steden Brugge, Damme, de provincie West-Vlaanderen en Infrax presenteerden hen die dag een concreet probleem.

Studenten kregen drie dagen de tijd om te zoeken naar concrete oplossingen. Deze zogenaamde hackathon is een workshopachtige activiteit waarin multidisciplinaire groepen creatieve oplossingen voor alledaagse problemen bedenken én uitwerken. De hackathon werd gewonnen door een groep studenten van de professionele bacheloropleiding elektronica-ICT van de drie onderwijsinstellingen. Zij bonden de strijd aan met de leegstand van winkelpanden.

Probleemstelling

E-commerce groeit snel en zelfs grote retailers hebben moeite om dit tempo bij te houden. Steeds meer consumenten zoeken de beste deals in online winkels. Traditionele winkels lopen het risico minder relevant te worden, klanten te verliezen en de handelshuur niet meer kunnen opbrengen, met leegstand in het winkelgebied tot gevolg. Vaak is er ook sprake van een lawine-effect.

Oplossing

Aan de hand van interactieve schermen in de lege vitrines wordt de leegstand minder storend gemaakt. Via verschillende marketingstrategieën zullen de stad Brugge, de eigenaar van het pand, potentiële ondernemers en passanten een meerwaarde ervaren.

Toekomst

Aangezien deze oplossing als zeer innovatief en belovend wordt bestempeld zal dit project hoogstwaarschijnlijk een vervolg krijgen. In de nabije toekomst mag een try-out in de Brugse binnenstad worden verwacht. 

De andere vijf teams zochten naar nieuwe mogelijkheden in het toegankelijk maken van het historisch erfgoed in Damme, het efficiënt in kaart brengen van het gebruik van fietspaden in de provincie West-Vlaanderen en het optimaliseren van de taxi’s op het grondgebied van Brugge. Ook deze oplossingen werden hoog aangeschreven door de jury en monden eventueel uit in nieuwe samenwerkingen en zelfs start-ups.

 “Voor onze studenten is dit een hele uitdaging”, zegt coördinator Tom Cordemans. “VIVES is voortdurend op zoek naar nieuwe onderwijsmethoden. Dit gebeurt steeds in nauwe samenwerking met de industrie en overheid. Ik ben dankbaar dat we dit aan onze studenten kunnen aanbieden. Het is voor hen een hele verrijking.”

Deel dit via