Studenten autotechnologie VIVES winnen Waterstof Challenge

Frank Devos
waterstofchallenge.png

Vier bachelorstudenten autotechnologie van VIVES Kortrijk hebben de 24 Uur Waterstof Challenge gewonnen. Opzet was om op 16 en 17 mei 2019 in 24 uur het grootst aantal kilometer af te leggen met een auto op waterstofgas, en daarbij ook andere challenges te counteren. 

De studenten van VIVES, dat voor het eerst deelnam, kregen gratis een Toyota Mirai ter beschikking van Toyota België-Benelux. De derdejaarsstudenten autotechnologie gingen de uitdaging aan in het kader van hun bachelorproef. 

In die 24 uur zaten heel wat challenges. De teams moesten ervoor zorgen dat ze konden tanken - zo zijn er maar 3 tankstations voor waterstofgas in België – en files vermijden. Ze scoorden extra punten als ze meer landen aandeden, moesten ook landmarks bezoeken en een vlog schrijven. Een track&trace systeem volgde hun parcours. Ze legden uiteindelijk 1847 kilometer af en bereikten van alle teams het meest zuidelijke punt in Europa, namelijk het Duitse Ravensburg tegen de Zwitserse grens.

Het werd voor de studenten een leerrijke ervaring. Ze moesten de wedstrijd samen voorbereiden, een strategie bepalen en uitvoeren. Ze zagen in korte tijd een deel van Europa en leerden veel over duurzame mobiliteit en teambuilding. Ze ontdekten in de praktijk wat rijden op waterstof inhoudt, leerden zuinig rijden, zichzelf ontdekken en strategisch denken. Het werd dus een heel avontuur.

Niet onbelangrijk is dat ze ook VIVES uitdragen als een organisatie die een voortrekkersrol speelt op het gebied van duurzaamheid. VIVES zet in de opleiding autotechnologie immers sterk in op duurzame mobiliteit, en vooral elektrisch rijden. Verder is VIVES o.a. actief in het Interreg-project ISHY, wat staat voor Implementation of Ship Hybridisation. Opzet daarvan is een dieselmotor van schepen te laten draaien op waterstofgas.

De challenge startte op donderdag 16 mei 2019 om 14u in het Nederlandse Waddinxveen en eindigde voor het VIVES-team op vrijdag 17 mei 2019 om 14u aan het Autotechnologisch Centrum van VIVES Kortrijk.

Deel dit via