Studenten autotechnologie VIVES rijden 24u op waterstofgas

Frank Devos
waterstof2019.jpg

Vier bachelorstudenten autotechnologie van VIVES Kortrijk nemen op 16 en 17 mei 2019 deel aan de vierde editie van de 24 Uur Waterstof Challenge. Opzet is om in 24 uur het grootst aantal kilometer af te leggen met een auto op waterstofgas. 

De studenten van VIVES, dat voor het eerst deelneemt, krijgen gratis een Toyota Mirai ter beschikking van Toyota België-Benelux. In totaal nemen 16 Europese teams deel. De derdejaarsstudenten autotechnologie gaan de uitdaging aan in het kader van hun bachelorproef. In die 24 uur zitten heel wat challenges. De teams moeten ervoor zorgen dat ze kunnen tanken - zo zijn er maar drie tankstations voor waterstofgas in België – en files vermijden. Ze scoren extra punten als ze meer landen aandoen, moeten ook landmarks bezoeken en een vlog schrijven. Een track&trace systeem volgt hun parcours.

Het wordt voor de studenten een leerrijke ervaring. Ze moeten de wedstrijd samen voorbereiden, een strategie bepalen en uitvoeren. Ze zien in korte tijd een deel van Europa en leren veel over duurzame mobiliteit en teambuilding. Ze ontdekken in de praktijk wat rijden op waterstof inhoudt, leren zuinig rijden, zichzelf ontdekken en strategisch denken. Het wordt dus een heel avontuur.

Niet onbelangrijk is dat ze ook VIVES uitdragen als een organisatie die een voortrekkersrol speelt op het gebied van duurzaamheid. VIVES zet in de opleiding autotechnologie immers sterk in op duurzame mobiliteit, en vooral elektrisch rijden. Verder is VIVES o.a. actief in het Interreg-project ISHY, wat staat voor Implementation of Ship Hybridisation. Opzet daarvan is een dieselmotor van schepen te laten draaien op waterstofgas.

De challenge start op donderdag 16 mei 2019 om 14u in het Nederlandse Waddinxveen en eindigt voor het VIVES-team op vrijdag 17 mei 2019 om 14u aan het Autotechnologisch Centrum van VIVES Kortrijk. Daar worden de deelnemers verwelkomd.

Deel dit via