Studente dierenzorg maakt kans op inleefreis naar Rwanda als finaliste wedstrijd Dierenartsen Zonder Grenzen

Frank Devos
Dierenzorg Neushoorn

Dierenartsen Zonder Grenzen geeft vijf Vlaamse studenten de kans om een avontuurlijke inleefreis naar Rwanda te winnen. Daarvoor trotseren ze elkaar in drie verschillende rondes, met op zaterdag 4 april de finale in zaal De Schelp in het Vlaams Parlement. De 10 finalisten zullen er hun visie geven op duurzame landbouw in Noord en Zuid. Eén van de finalisten is Veerle Beeckman (36) uit Brussel, studente dierenzorg aan de campus Roeselare van Hogeschool VIVES.

Binnen het project ‘S4SA: Students for Sustainable Agriculture’ dat gesteund wordt door de Vlaamse Overheid, organiseert Dierenartsen Zonder Grenzen een reis voor Vlaamse studenten in september 2015. Tijdens de reis zullen de winnaars de kans krijgen lokale dierenartsen, landbouwers en studenten te ontmoeten. De wedstrijd bestaat uit drie fasen. Tijdens de eerste ronde stuurden de kandidaten posters door waarbij ze kritisch stilstonden bij ons voedselsysteem. Tijdens de tweede ronde maakten de 10 kandidaten elk een video waarin ze de Belgische landbouw en diergeneeskunde voorstellen.

Poster Veerle Beeckman

Veerle Beeckman staat o.a. stil bij de impact van intensieve kippenkweek in vergelijking met de biologische kweek. De kippen lopen in het eerste geval ernstige verwondingen op, hebben minder weerstand en vertonen vreemd gedrag omdat ze in massa worden gekweekt. Ze krijgen ook antibiotica - waarvan de vervuilende farma-industrie beter wordt - alsook ingevoerde, genetisch gewijzigde voeding van lage kwaliteit, opnieuw geproduceerd door de vervuilende industrie.

“In landen als Thailand en Zuid-Afrika heeft de lokale ondernemer amper winst op eigen kweek. Door oneerlijke overeenkomsten zijn ingevoerde kippen er vaak goedkoper dan lokale producten. Bovendien wordt er groen gekapt om te kunnen kweken.  En dat terwijl het internationaal transport land, water en lucht vervuilt.”

“De landbouw in België voorstellen kan op verschillende manieren. Ik wou vooral een algemeen, kernachtig en feitelijk beeld geven van de productie van gewassen en landbouwhuisdieren, en meegeven waar de zwaartepunten in België liggen”.

Finale in het Vlaams Parlement

De finale van deze wedstrijd vindt plaats op 4 april van 14u tot 17u in zaal De Schelp in het Vlaams Parlement. Tijdens deze finale geven de 10 finalisten een korte presentatie over een duurzame oplossing waar ze zelf 100% achter staan. Daarnaast kan men er de ingezonden posters bekijken en zullen de studenten kort geïnterviewd worden door Jan Leyers, peter van Dierenartsen Zonder Grenzen. Tijdens de finale zullen zowel de jury als het publiek kunnen stemmen. Tijdens de puntentelling kan men genieten van een drankje en een muzikaal intermezzo.

Dierenartsen Zonder Grenzen

In Afrika leven miljoenen mensen van hun vee. De dieren zijn een bron van voedsel en inkomsten, ze dienen als trekkracht op het veld, voor vervoer en bemesting van de akkers. Vee is sociaal belangrijk en maakt integraal deel uit van het gezin. Maar de dierengezondheidszorg in Afrika is er vaak ontoereikend. Als mensen hun kudde verliezen door ziekte, droogte of conflict, verliezen ze alles: hun trots, cultuur, spaarpot en supermarkt.

De ngo Dierenartsen Zonder Grenzen verbetert de toegang tot dierengezondheidszorg en veemarkten, leidt lokale veeboeren op, legt voorraden veevoeder aan en verbetert het beheer van water en grasland. Door het vee te verzorgen en hun productie te verhogen, gaat men samen met de lokale bevolking de strijd aan tegen honger en armoede. Wanneer de dieren gezond zijn, zijn de mensen dat ook.

Deel dit via