Slotevent rond grootschalige insectenkweek in VIVES Roeselare brengt sector bij elkaar

Frank Devos
entomospeed.png

220 geïnteresseerden woonden donderdag 28 november 2019 het slotevent Entomospeed bij. Het project beoogde vanaf dag een om de sector van de insectenkweek een boost te geven via nieuwe tools en gericht onderzoek. Inagro, Hogeschool VIVES, Thomas More, KU Leuven, HAS Hogeschool, NGN en Fontys Hogeschool gingen samen aan de slag om de efficiëntie, opschaling en automatisatie van insectenkweek in Vlaanderen en Nederland te ondersteunen. 

Het event ging van start met een lunch waarin insecten verwerkt waren. Naast een gepocheerd ei, afgewerkt met een mousse van asperge en meelwormen kreeg iedereen ook paella met krekels, meelworm en sprinkhaan voorgeschoteld. Daarna werd een insectenburger aangeboden. Tijdens de lunch konden de bezoekers alvast enkele nieuwigheden bekijken die getoond werden op de infomark. Kriket (krekelrepen), Engels Logistics (kweekbakken), Tor Royal (kweker, workshops en catering), Pelgrum Process (sorteertoestellen en tuimelzeven voor insecten)  en i-Delta (kweekkooien) waren vertegenwoordigd.

De namiddag werd opgebouwd uit getuigenissen van sectorleden en bezielers. Evelien Decuypere van het Departement Landbouw en Visserij belichtte nog eens duidelijk waarom insecten zo belangrijk zijn en wat hun potentiële afzetmarkt is. Bij de wetgeving in België en Nederland werd stilgestaan door onderzoeker Sharon Schillewaert. Marian Peters van NGN gaf ons toelichting rond de versnelling en groei van de insectenketen. Op dit moment zijn er al 31 insectenkwekerijen in Nederland. Wadudu Insecten Centrum werd voorgesteld door één van de bezielers. Zij combineren de kweek van insecten met onderzoek en advies in Noordwest-Europa. Nadien werd ook de startende onderneming Wurmpie Wurmpie voorgesteld en getuigde oud-student Pieter-Jan Van Hoorde over zijn werk in een insectenkwekerij. 

Ook tijdens het pauzemoment werden insectenhapjes geserveerd. De deelnemers proefden gefrituurde sprinkhanen en cake met meelworm. Gelijktijdig kon je ook een kijkje nemen bij de nieuwste technologische ontwikkelingen in de sector bij de Entomospeedstand. Daar zag je de evolutie waarbij insecten herkend, geteld en opgevolgd worden op basis van artificiële intelligentie, alsook een kever-poppenscheider voor meelwormen, ontwikkeld door Thomas More en een vernieuwd kweeknet voor de zwarte soldatenvliegen, ontwikkeld door Inagro.

Finaal volgden twee praktijkgerichte sessies over de kweek van meelwormen en zwarte soldatenvliegen en werd ook de ontpopping van de insectensector op gebied van automatisatie toegelicht.

Deel dit via