SHIFT: een nieuwe unieke digitale transformatie opleiding voor meer dan 4000 medewerkers van lokale besturen in Zuid-West-Vlaanderen
Foto © Intercommunale Leiedal
Een opwindende samenwerking – genaamd SHIFT - tussen steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen, Leiedal, W13, ondersteund door een krachtig consortium bestaande uit Hogeschool VIVES, MCR - Management Consulting and Research en Savaco, gaat van start met een ambitieus opleidingsplan voor digitale transformatie. En dat voor een projectlooptijd van twee jaar: van 2023 tot en met 2025.
4000 medewerkers, één visie
Het initiatief omvat meer dan 4000 medewerkers, inclusief mandatarissen, van verschillende lokale overheden. Het opleidingsprogramma is een onderdeel van het SHIFT project waarbij alle besturen uit de regio een versnelling ambiëren op het vlak van dienstverlening, digitale maturiteit en digitale infrastructuur. Het grootschalig project SHIFT - digitale transformatie regio Zuid-West-Vlaanderen dat mogelijk gemaakt werd door het subsidieprogramma 'Gemeente zonder gemeentehuis' bevat al deze pijlers. Deze collectieve inspanning weerspiegelt het gezamenlijke engagement om te innoveren, groeien en gedijen in het digitale tijdperk.
Een wetenschappelijke benadering met gedragsverandering tot doel
Dit consortium is niet zomaar een opleidingsinitiatief. Het combineert naast de deskundigheid van de betrokken partijen ook de nadruk op wetenschappelijk onderbouwde methoden die leiden tot blijvende gedragsverandering op de werkvloer. Zowel leidinggevenden als andere doelgroepen worden intensief betrokken – in co-creatie- om digitale transformatie te omarmen.
Een unieke aanpak
Wat dit traject uniek maakt, is niet alleen de focus op de inhoud van de lessen, maar ook de onderwijsmethoden die volledig zijn afgestemd op de behoeften van de deelnemers. Deze aanpak garandeert een psychologisch veilige en krachtige leeromgeving, en die is van essentieel belang voor het succes van digitale strategieën.
De opleiding gaat verder dan technologische aspecten van digitale transformatie en richt zich ook op organisatorische veranderingen, leiderschap, strategie-implementatie, cultuurverandering en nog veel meer. Het doel is om krachtige leeromgevingen te creëren die op maat gemaakt zijn voor de deelnemende partijen en hun medewerkers.
Wetenschappelijk onderbouwd en praktijkgericht
Alle methoden, vaardigheden en kennis die worden aangeboden, zijn gebaseerd op solide wetenschappelijk onderzoek en hebben hun succes reeds bewezen in de praktijk. Van workshops tot educatieve games, elke leermethode is zorgvuldig geselecteerd om de beste resultaten te garanderen.
Dit initiatief belichaamt de vastberadenheid van Zuid-West-Vlaanderen om de uitdagingen van het digitale tijdperk aan te gaan en te omarmen. Het markeert een significante stap voorwaarts in de digitale transformatie van lokale overheden en is een voorbeeld van hoe samenwerking en innovatie tastbare voordelen kunnen opleveren voor de gemeenschap.
Meer informatie op: www.shiftzwvl.be en www.leiedal.be/nieuws/een-stadhuis-voor-iedereen-zuid-west-vlaanderen
De betrokken organisaties zijn: gemeentes Anzegem, Deerlijk, Kuurne, Lendelede, Spiere-Helkijn, Wevelgem, Zwevegem, stad Harelbeke, Kortrijk, Menen, Waregem, Wervik, Leiedal, W13, Hogeschool VIVES, MCR Management Consulting and Research, Savaco.
Externe contactpersonen:
- Peter Rosseel, projectleider MCR, [email protected], gastprofessor KULeuven
- Sofie Hatse, projectverantwoordelijke digitale transformatie Zuid-West-Vlaanderen |SHIFT, [email protected]
Maka Delameillieure
-
Projectleider