Samenwerking tussen VIVES Oostende VLOC en Defensie neemt vandaag nieuwe vlucht: SeaKing en Falcon 20

Frank Devos
seaking.jpg

Op dinsdag 28 mei 2019 viert VIVES Oostende VLOC feest: "hun" SeaKing wordt van luchtzijde naar landzijde getrokken. De campus diende hiervoor een speciale aanvraag in bij de luchthaven van Oostende en wordt een laatste keer ondersteund door de technische ploeg van de SeaKing - 40SQN van de luchtmachtbasis Koksijde.

Een Falcon 20 werd in samenwerking met de Luchtmachtbasis in Melsbroek gedemonteerd en via een speciaal wegtransport naar het opleidingscentrum te Oostende gebracht. De Falcon is in bruikleen bij het VLOC en wordt ingezet voor training van de Federale Politie - afdeling hondensteun. Maar dit toestel biedt ook unieke praktijkleskansen aan de studenten luchtvaart van het VLOC.

Black Beauty

De SeaKing RS-05 word ook wel de "black beauty” genoemd. Gebouwd in het jaar 1976 kende het zijn eerste vlucht in juni van datzelfde jaar. De basis van Koksijde mocht hem in ontvangst nemen in november 1976. Sinds 2001 draagt dit toestel met trots de Belgische kleuren op zijn herkenbaar zwarte body. Na een prachtige carrière van 43 jaar mag hij effectief op pensioen gaan te Oostende. De SeaKings vlogen in totaal 60.000 vlieguren en redde 1.757 personen in 3309 reddingsacties. De SeaKing RS-05 zal nu de luchtvaartstudenten in Oostende en ver daarbuiten inspireren om hun carrière uit te bouwen in deze boeiende sector.

Falcon 20

Dankzij de ervaring en kennis van Defensie konden de studenten op een unieke manier kennis maken met dit prachttoestel. Ze werkten hard door om de vleugels en het staartvlak op een correcte en veilige manier te demonteren én transportklaar te maken. Het toestel werd door Defensie al voordien gedemilitariseerd. Op maandag 20 mei 2019 werd het toestel dan via een speciaal wegtransport naar het VLOC gebracht. De Falcon 20 is in bruikleen in het VLOC, want het toestel is nu eigendom van de unieke hondensteun-eenheid van de Federale Politie. Buiten vliegtuigen, drones en helikopters zullen er dus vanaf nu ook af en toe honden te zien zijn in het VLOC.

Deel dit via