Recordopkomst voor de Robocontest in VIVES campus Kortrijk

Frank Devos
lijnrobot.png

Op maandag 22 mei 2017 vindt de 12de editie plaats van de Robocontest in Hogeschool VIVES campus Kortrijk. De Robocontest staat open voor alle leerlingen uit het secundair onderwijs. Het is een wedstrijd met lijnvolgrobots tussen verschillende secundaire scholen uit West- en Oost-Vlaanderen. Het gaat om een initiatief van wetenschapscommunicatie en de bacheloropleiding elektronica-ICT.

Alle studierichtingen komen in aanmerking, zowel uit ASO, TSO als BSO. Opvallend bij deze editie is dat de studierichting STEM en industriële wetenschappen goed vertegenwoordigd zijn. Hierdoor zien we de deelname van ASO-scholen serieus toenemen. Het doel van de Robocontest is om met een robotwagentje autonoom een lijn te volgen via een of meerdere sensoren.

De wedstrijd bestaat erin om zo vlug mogelijk en zo ver mogelijk het parcours af te leggen dat gradueel moeilijker wordt. De deelnemers kunnen zelf een robot maken of meestrijden met een bestaande robot die ze moeten programmeren. Deelnemen kan in teams of individueel. Robots kunnen gratis ontleend worden op de hogeschool. Daarnaast zijn er ook Lego mindstorms Ev3 boxen ter beschikking voor uitlening. 

Er is een recordopkomst van maar liefst 77 robots uit 18 verschillende scholen. Meer dan 200 leerlingen uit het secundair onderwijs nemen deel aan deze unieke Robocontest. Speciaal bij deze editie is dat er tegelijk 3 robots zullen strijden voor de beste plaats, wat het uiteraard superspannend zal maken. Er zijn leuke prijzen te winnen bij de 5 categorieën: 1e graad Mindstorms, 1e graad Diverse, 2e graad Mindstorms, 2e graad Diverse, 3e graad Diverse.

De Robocontest kadert in het STEM-actieplan van de Vlaamse overheid.

Deel dit via