Rampoefening op campus Kortrijk

Studenten uit het postgraduaat spoed en intensieve zorg namen deel aan een grootschalige rampoefening in samenwerking met enkele MUG Teams van AZ Groeninge Kortrijk, de snelle interventiemiddelen van het Rode Kruis Vlaanderen en verschillende ziekenwagens.
Wanneer een grootschalige ramp zich voordoet, vereist dit een zeer specifieke aanpak en bovenal een zeer goede multidisciplinaire samenwerking en communicatie tussen de verschillende betrokken actoren (brandweer, politie en medische diensten). Aan de hand van een realistisch scenario hebben de studenten het medisch interventieplan in actie laten treden op campus Kortrijk.
Kurt Planckaert, docent bachelor verpleegkunde bij VIVES en spoedverpleegkunde in AZ Groeninge Kortrijk duidt het belang van een dergelijke oefening: “Crisis- en incidentmanagement zijn een totaal ander gegeven dan wat de hulpdiensten dagelijks doen. We hanteren het principe van ‘damage control’, waarbij we zoveel mogelijk slachtoffers proberen te redden met zo weinig mogelijk medisch materiaal.”
“Dit vraag een andere manier van denken en is mentaal vaak heel moeilijk. Zo was ik 7 jaar geleden als eerste MUG ter plaatse op de kettingbotsing A19 waarbij 68 gewonden vielen, één bestuurder was overleden. Een goede samenwerking en communicatie met alle disciplines was cruciaal om dit incident te beheersen.”
Deze oefening werd voorbereid met de medewerking van studenten uit de 4de opleidingsfase van de bacheloropleiding verpleegkunde van VIVES. Op deze manier laat de hogeschool ook toekomstige verpleegkundigen al kennismaken met het prehospitaalwerk.