Provincie West-Vlaanderen steunt nieuwe VIVES Junior Techniekacademie voor 8- tot 10-jarigen

Frank Devos
juniortechniek.png

Sinds 2014 organiseert VIVES samen met de gemeentes, en met financiële steun van de provincie West-Vlaanderen, in bijna alle West-Vlaamse gemeentes jaarlijks een Techniekacademie voor 10- tot 12-jarigen. De Techniekacademie is een initiatief dat kinderen onderdompelt in de wereld van techniek en STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). 

Dit is een groot succes.  “We kregen vele vragen van ouders of er ook iets was voor hun jongere kinderen. Omdat we weten uit onderzoek dat tien jaar een cruciale leeftijd is voor de interesse in  techniek en STEM, zijn we gestart met een JuniorTechniekacademie.  Zo kunnen 8- tot 10-jarigen op hun niveau uitgedaagd worden door leuke projectjes.”, aldus Rik Hostyn, coördinator vanuit VIVES.

De provincie West-Vlaanderen stapt mee in het STEM-actieplan van de Vlaamse Regering, waarbij het onderzoekend leren centraal staat, en vindt het belangrijk om STEM en techniek actief onder de aandacht te brengen door (extra) initiatieven, zowel voor kinderen uit het basisonderwijs als uit de middelbare scholen, te ondersteunen. Daarom besliste de Bestendige Deputatie om dit nieuwe initiatief te steunen via een samenwerkingsovereenkomst van 3 jaar (2019-2021).

Gedeputeerde Jean de Bethune: ‘In een complexe maatschappij als de onze is er een grote nood aan mensen met STEM-profielen. De ‘juniors’ van vandaag zijn de medewerkers én de ondernemers van de toekomst.’ Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu: ‘De (junior) Techniekacademie scherpt het creatief denken van kinderen en dus ook het probleemoplossend vermogen aan.’ 

Van januari tot mei 2019 konden in West-Vlaanderen 540 kinderen van 8 tot 10 jaar in 27 groepen in 19 West-Vlaamse gemeentes proeven van techniek en zo hun technische geletterdheid opkrikken.  De kinderen werden uitgedaagd rond 5 concrete projectjes: ze maakten een houten onderlegger, bouwden een toverstaf, een hangbrug en een kermismolen uit Lego, en programmeerden robot Milo. Twee techniekmentoren stonden in voor de begeleiding.

Van september tot december zal er in een dertigtal (andere) West-Vlaamse gemeentes een Junior Techniekacademie plaatsvinden. In heel 2019 zal dit dus in 49 gemeenten zijn. De Techniekacademie heeft impact. Uit onderzoek door VIVES-studenten sociaal-agogisch werk leren we dat kinderen na deelname aan de (Tiener) Techniekacademie meer ambitie hebben om zelf een technische job uit te oefenen en denken ze minder genderstereotiep over techniek.

Deel dit via