Oud-VIVES-student Sep Verboom bekroond tot Designer van het jaar door Biënnale Interieur en Knack

Frank Devos
sepdesign.png

Voor de 15e keer op rij kiest de Biënnale Interieur samen met de magazines Knack Weekend en Le Vif Weekend een designer van het jaar. Oud-VIVES-student Sep Verboom mag zich Designer van het Jaar 2020 noemen. In dit onconventionele jaar koos de jury voor een ontwerper die niet meteen aansluit bij het stereotiepe beeld van de designer.

Niet het eindresultaat bepaalt zijn werk, wel de context: “Enkel rekening houden met de looks of verkoopbaarheid van een ontwerp is niet meer van deze tijd,” aldus de jonge Gentenaar. “Wat ik ontwerp komt voort uit een vraagstuk of een bepaalde noodzakelijkheid. Op vlak van duurzaam ontwerpen hebben we nog een lange weg te gaan. Daar wil ik een alternatieve aanpak voor aanbieden.”  

Vijf jaar geleden richtte Seppe zijn eigen label Livable op. Onder die naam onderneemt hij uiteenlopende projecten waarbij hij dankzij uitgebreid onderzoek tot nieuwe oplossingen komt. Dit gebeurt vaak in samenwerking met zowel overheden en organisaties als met curators en partners uit de industrie. 

Verboom werkt intens samen met kleine gemeenschappen die hun ambacht en techniek perfect beheersen. Samen met hen gaat hij op zoek naar innovatieve, creatieve oplossingen die al dan niet uitmonden in een object. Zijn tapijten, bijzettafels, houten dienbladen of keramieken sculpturen ontstonden allemaal uit zo’n samenwerkingsverband. 

Zo trok hij onder meer naar de Peruviaanse Amazone waar hij samen met AIDER en de Vlaamse ngo Bos+ de keten rond gecertificeerd hout onderzocht, of ging hij aan de slag met afval en traditionele weeftechnieken in Cebu in de Filippijnen. De projecten combineren lokale ambachten en sociaal engagement met hedendaagse vormgeving en maatschappelijk bewustzijn. Daarbij staat transparantie centraal, zowel tijdens het onderzoek - dat uitgebreid vastgelegd wordt - als bij het eindresultaat. Verboom ziet zichzelf eerder als iemand die processen aanstuurt en begeleidt, dan een ontwerper in de strikte zin van het woord. “Was ik een fotograaf geweest, dan waren de foto’s misschien het sluitstuk van een project. Het object waar een onderzoek in resulteert, is eerder het gevolg van de omgeving dan het doel op zich. Het verhaal en het proces erachter zijn voor mij veel belangrijker.” 

Verboom is blij met de bekroning van zijn werk: “De prijs Designer van het Jaar moedigt me aan om verder te gaan met mijn manier van werken. Tegelijkertijd geeft deze ook een mooi signaal: design is veel diverser dan vaak gedacht. Het doet me veel plezier dat deze vernieuwende aanpak erkend wordt. Het idee van ‘de ontwerper als vormgever’ wordt opengetrokken naar het ontwerpen van een proces, en toont de diversiteit binnen de designwereld aan.” 

De titel Designer van het Jaar komt met een eerste overzichtstentoonstelling in Kortrijk dit najaar. De expo wordt een weerspiegeling van het parcours dat Verboom aflegde: van de internationale projecten van de afgelopen jaren tot een open call voor zijn 2 nieuwste projecten, waarbij hij lokale ondernemingen en globale organisaties mee op de kar wil trekken. Hij lanceert er ook het Livable® Platform, een nieuwe  stap in zijn werk. Via workshops, lezingen en coachingstrajecten wil Verboom met verschillende partners nieuwe manieren van werken blijven onderzoeken en zijn gemeenschappelijke aanpak ingang doen vinden. Zo werkt hij voor ONTketen samen met Circular Matters en Pro Natura, de dienst die instaat voor groenonderhoud. Samen onderzoeken ze hoe groenafval kan worden verwerkt een bio-based oplossing en hoe dit nieuwe processen op gang kan brengen. 

Deel dit via