Oud-student agro-industrie Floris Verscheure is opfokbegeleider bij broeierij Vepymo

Frank Devos
interviewagro.jpg

Floris Verscheure studeerde in juni 2017 aan VIVES Roeselare af als bachelor agro- en biotechnologie, afstudeerrichting agro-industrie. Na zijn studies kon hij meteen terecht als opfokbegeleider bij een broeierij.

Kun je je huidige werk en werkgever kort omschrijven?

Ik ben opfokbegeleider bij broeierij Vepymo. Het is een broeierij met een hart voor de sector. Het is ontstaan uit een drietal familiebedrijven / broederijen. Daar ben ik samen met een enthousiast team mede-verantwoordelijk voor de leghen van morgen. Samen met de opfokkers staan we in om de kuikens op te fokken tot succesvolle jonge leghennen. Mijn taak houdt in dat ik de opfokker begeleid tot de hennen 17 weken oud en legrijp zijn. Ik zorg voor de transporten, entschema’s, bestellingen, entploegen, paperassen… Daarnaast neem ik ook nog enkele entingen voor mijn rekening. 

Was je steeds al geïnteresseerd in de pluimveesector?

Mijn eerste kennismaking met de pluimveesector gebeurde bij VIVES waar we een cursus over pluimvee kregen. Ik vond dit zeer interessant. Dit vak kregen we in het laatste semester van het derde jaar. Hadden we het eerder gekregen in onze bacheloropleiding, dan had ik misschien wel overwogen om ook een stageperiode in de pluimveesector te lopen.

Hoe kijk je terug op de drie jaar studeren aan de campus van VIVES Roeselare?

Ik heb mij er thuis gevoeld vanaf dag één. Er heerst een familiale sfeer waar iedereen een naam heeft en geen nummer is zoals in bepaalde andere hogescholen. Ik heb drie jaar lang genoten van mijn bachelor-opleiding.  De examenperiodes waren natuurlijk minder leuk, maar dat is zo voor iedere student. De opleiding is heel praktijkgericht over verschillende takken van de agro- en biotechnologie en legt een goede basis voor de latere werkvloer.  

Waarom koos je voor de afstudeerrichting agro-industrie?

Ik heb bewust gekozen voor agro-industrie omdat deze opleiding vooral mensen tewerk stelt in de begeleiding van de agrarische sector. Deze opleiding biedt een grote waaier aan tewerkstellingsmogelijkheden. De afstudeerrichting landbouw focust zich eerder op de productie. Via de afstudeerrichting agro-industrie kun je ook perfect aan landbouw doen. 

VIVES beschouwt de drie verschillende stages als erg belangrijk. Heb jij dit ook zo ervaren? Welke stages heb je gelopen? 

De drie stageperiodes zijn zeker een grote troef voor de bacheloropleiding. Ik heb er veel bijgeleerd en leerde verschillende bedrijven kennen. Mijn eerste stage heb ik gevolgd op een melkveebedrijf in Torhout. Vervolgens heb ik mijn tweede stage deels gelopen op een geiten- en schapenmelkerij in Westkerke en deels op een schapenmelkerij met verwerking in Denderhoutem. Ik wou immers ook de zuivelverwerking van dichtbij meemaken. Ik ben nogal fan van kleinschalige ondernemingen.  Deze kunnen even succesvol zijn!   

Mijn laatste stage en bachelorproef heb ik gevolgd bij een veevoederbedrijf. Daar hebben we een product uitgetest dat ervoor zorgde dat het vetgehalte in de melk stijgt en met succes! Deze laatste stage was dan ook in de begeleidende sector terwijl de twee eerste eerder praktijkgericht waren.

Je derde stage heb je gecombineerd met een bachelorproef samen met een andere student?

Aan ons eindwerk deden er achttien bedrijven en ongeveer 1700 melkkoeien mee. Deze bedrijven lagen verspreid over heel België waardoor het moeilijk te coördineren was door één persoon. Daarom heb ik dit eindwerk samen met een medestudent gemaakt. Met dit eindwerk leerde ik contacten leggen en samenwerken met verschillende mensen in een team. Dit eindwerk werd dan ook bekroond met de prijs voor het beste eindwerk van de opleiding bachelor agro- en biotechnologie 2017. 

Welke raad zou je geven aan de huidige studenten of toekomstige studenten?

Vergeet zeker niet te genieten van deze mooie jaren. Wees ervan bewust dat jullie de toekomstige landbouwers en vertegenwoordigers van de landbouw zullen worden. Met een goede ingesteldheid en een diploma van bachelor in de agro- en biotechnologie zul je zeker een mooie kans maken op de arbeidsmarkt. 

Deel dit via