Opleiding luchtvaart VIVES traint civiele bescherming en politie in het gebruik van drones

Frank Devos
drone.png

De toepassing van onbemande vliegtuigen neemt momenteel een hoge vlucht. Ook de lokale brandweer, civiele bescherming en de politie zien het nut in van het gebruik van deze toestellen om snel een overzicht te hebben van een noodsituatie. Zo kunnen hulpbehoevenden beter en sneller worden geholpen. Daarom organiseerde de opleiding luchtvaart van VIVES in de campus VLOC (Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum) in Oostende een driedaagse opleiding van dronepiloot voor deze overheidsdiensten.

Instructeur ing. Rob De Roo van de opleiding luchtvaart leerde het overheidspersoneel de finesses van het veilig werken met onbemande vliegtuigen. Niet alleen de technologie maar ook de toepassingen, verschillende types drones en apparatuur, wetgeving, weerkunde, vluchtplanning en het menselijke aspect werden uitgediept.

VIVES kan bogen op een ruime ervaring met de onbemande luchtvaart. De hogeschool ontwerpt en bouwt op maat gemaakte toestellen. Zo bouwde VIVES de grootste civiele drone in België. Ook werden voor de overheid al drones aangepast om bvb. gasdetectie uit te voeren bij branden. VIVES is verder actief in diverse beroepsorganisaties zoals BeUAS en adviseert de overheid i.v.m. het inzetten van onbemande vliegtuigen. De diverse opleidingen luchtvaart op de VIVES campus VLOC tellen 150 studenten.  

Deel dit via