Opleiding logopedie van hogeschool VIVES en CLB slaan handen in elkaar voor detectie van taalproblemen bij meertalige Brugse kinderen
Uit cijfers blijkt dat in meer dan 1 op de 5 Brugse gezinnen thuis geen Nederlands wordt gesproken met de kinderen. Dit percentage is in de loop der jaren aanzienlijk gestegen en stijgt nog steeds. Het is belangrijk dat bij deze meertalige kinderen ook vroegtijdig eventuele taalproblemen worden gedetecteerd om vervolgens gericht te kunnen doorverwijzen waar nodig.
Om dit proces te ondersteunen zette de bacheloropleiding logopedie van Hogeschool VIVES een project op waarbij er taalanalisten worden opgeleid die meertalige kinderen kunnen screenen. De bedoeling is dat zij peilen naar hoe het zit met hun taalontwikkeling in hun moedertaal en of er al dan niet een nood bestaat om hen door te verwijzen. Dit project komt tot stand in samenwerking met de CLB’s in de Brugse regio.
Samenvattend gaat men via een grondige observatie van de moedertaal i.s.m. de opleiding logopedie, de vragende partijen (ouders, CLB en zorg, hulpverleners) inlichten over de wijze waarop de thuistaal zich ontwikkelt. Dit is een belangrijk element in het begrijpen van de taalproblematiek bij meertalige kinderen en helpt bij het uittekenen van de juiste stappen in de hulpverlening. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om gezinsbegeleiding, extra ondersteuning op school of hulpverlening. Hierbij wordt steeds de nadruk gelegd op de samenwerking van de verschillende instanties waarbij het gezin centraal staat.
Hogeschool VIVES coördineert het project en staat in voor het opvolgen van de opdrachten van de taalanalisten, het opleiden en begeleiden van studenten logopedie die betrokken zijn bij het project en het nalezen en doorgeven van verslagen aan de verantwoordelijken CLB.
De opvolging met verdere bespreking met de ouders en school en eventuele doorverwijzing gebeurt door het CLB. Het CLB staat tevens in voor de toeleiding van de kinderen waarvoor een taalanalyse wordt gevraagd.
Op vrijdag 23 juni vindt een afsluitend moment van het eerste werkjaar plaats waarbij de eerste resultaten en ervaringen van het project worden gedeeld met elkaar en we vooruitblikken op het komende academiejaar. Zowel de taalanalisten en studenten en docenten van de opleiding logopedie van hogeschool VIVES alsook afgevaardigden van de CLB’s regio Brugge zullen hierop aanwezig zijn.
Dit project komt tot stand met financiële ondersteuning van Stad Brugge en het Netwerk Harmonische Tweetaligheid HaBilNet.
Heleen Deruytere
-
communicatieverantwoordelijke gezondheidszorg