Opleiding groenmanagement van VIVES Roeselare viert 25-jarig bestaan

Frank Devos
groenmanagement.jpg

De opleiding groenmanagement van VIVES Roeselare bestaat 25 jaar. Dit wordt op vrijdag 22 november 2019 gevierd met een reünie van oud-studenten. 

Op 14 september 1987 ging in Roeselare het Agrarisch Hoger Onderwijs van start, toen met drie afstudeerrichtingen: landbouw, tuinbouw en agro-industrie. Dit leidde drie jaar later tot de eerste West-Vlaamse afgestudeerden in de land- en tuinbouw.

Op vraag van het werkveld werd er in september 1994 een nieuwe afstudeerrichting groenvoorziening toegevoegd. In de loop van een kwarteeuw zijn er intussen ongeveer 320 afgestudeerden in deze bloeiende afstudeerrichting. De huidige naam voor dit diploma is bachelor in de agro- en biotechnologie, afstudeerrichting groenmanagement

De opleiding vindt plaats in VIVES Roeselare, gelegen naast het huidig Heilig Hart Ziekenhuis. De meeste studenten volgen de opleiding via dagonderwijs, maar sinds 2008 kunnen mensen die reeds in het werkveld staan dit ook doen via afstandsonderwijs. Deze laatste studenten zijn meestal een stuk ouder dan de doorsnee student, maar daarom niet minder gemotiveerd, integendeel. Voor hen is het vaak een nieuwe uitdaging nadat ze al werkervaring hebben opgedaan.

De tewerkstellingsgraad binnen de groensector ligt zeer hoog. Een aanzienlijk deel van de afgestudeerden werkt als tuinaannemer, al dan niet op zelfstandige basis. Daarnaast zijn er heel wat actief als middenkaderlid in de natuur- en milieusector of in de tuin-, park- en landschapssector. Ook in openbare groendiensten werken er heel wat afgestudeerden. Verder heeft een pak oud-studenten een groene job gevonden als ploegverantwoordelijke in de landschapszorg, als medewerker in een plantengroothandel …

Deel dit via