Open brief vanuit de bachelor verpleegkunde

Open brief aan Minister Wouter Beke
Vanmorgen ontwaakten we met de berichtgeving dat Vlaanderen, minister Wouter Beke, met een actieplan komt met bijkomende maatregelen om de vele openstaande vacatures in de zorg in te vullen. “Mensen met een hart voor de zorg, maar zonder het nodige diploma, moeten dat op de werkvloer kunnen behalen” zegt minister Wouter Beke. Het klinkt ons, hogeschool VIVES bachelor verpleegkunde, als muziek in de oren, maar als je werken en studeren combineert als student afstandsonderwijs, dan kan je op de uitkering van de minister niet rekenen. Een domper op de feestvreugde. Met deze brief willen we trots vertellen over studenten met een vaste job, die 2300 uren stage lopen, onbezoldigd, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.
Er zijn de laatste jaren verschillende initiatieven geweest om zij-instromers aan te trekken. Trajecten via de VDAB (doelgroep werklozen), project 600 (doelgroep werknemers binnen de zorgsetting omscholen tot verpleegkundige), project #kiesvoordezorg, trajecten voor inscholing buitenlandse verpleegkundigen. Allemaal zeer mooie en waardevolle initiatieven maar één groep sterk gemotiveerde zij-instromers blijven tot op vandaag nog steeds in de kou staan en dit zijn onze studenten van de bachelor verpleegkunde via afstandsonderwijs.
Het afstandsonderwijs is een opleidingstraject specifiek bedoeld voor werkstudenten. Om een opleiding te combineren met werk en een gezin dringt een flexibele onderwijsorganisatie zich op. Het aantal contactdagen wordt tot een minimum beperkt (ongeveer 18 per academiejaar). De examens worden ook telkens op de contactdagen geprogrammeerd en zijn verspreid over het academiejaar- op ongeveer 1 examen per maand. Per vak is er keuze uit minimaal 3 examendata wat de combinatie studeren met werk en gezin ten goede komt. Snelle feedback op examens zorgt voor een optimale opvolging van de studievorderingen. Het theoretisch onderwijs is bij deze afgestemd op de noden van deze doelgroep werkstudenten. Het onderdeel stage is dit niet.
De voornaamste reden voor kandidaten of startende studenten om af te haken is de vele verplichte onbezoldigde stages. In de volledige opleiding lopen ze 2300 uur stage wat neerkomt op 64 weken van 36 uur per week. Onze studenten zitten in hoofdzaak in de leeftijdscategorie van 25-35 jaar, zijn jonge gezinnen die een inkomen nodig hebben. In tegenstelling tot studenten die deel uitmaken van een van bovengenoemde projecten bezoldigen zij alle studiekosten zelf en hebben ze geen loon en vaak geen vervangingsinkomen als ze stage lopen. Er zijn verschillende redenen waarom die studenten niet kunnen aansluiten bij de bovengenoemde initiatieven. Ze zijn niet werkloos of hebben een diploma hoger onderwijs of hun werkgever is aangesloten onder een ander paritair comité (vb 318.02) , vallen uit de loting. Als deze studenten, al op de werkvloer met behoud van loon, hun diploma kunnen halen kunnen wij dit enkel toejuichen!
Want wij merken dagdagelijks dat er toch wel – in tegenstelling tot wat in de media komt – heel wat interesse getoond wordt in een heroriëntering naar de zorgsector. Vorig jaar (periode januari tot september) vroegen meer dan 70 kandidaten informatie per mail op. Ook op onze infodagen merken we steeds een ruime belangstelling. Van deze potentiële kandidaten zijn er dit academiejaar slechts 17 gestart. Momenteel volgen er 57 studenten deze opleiding; dit zijn één voor één zeer gemotiveerde studenten die zowel op financieel & sociaal vlak een zware inspanning moeten leveren om de opleiding tot een goed einde te brengen.
Dus Minister Beke, wij bij VIVES staan zeker klaar om al deze studenten op te leiden in samenspraak met het werkveld!