Ook studenten logopedie en ergotherapie van VIVES ondersteunen de zorgsector

Frank Devos
corloerg.png

De nood aan ondersteuning in de zorgsector is groot in deze tijden. Heel wat studenten verpleegkunde zijn momenteel op stage en ondersteunen op die manier de ziekenhuizen en woonzorgcentra. Toch zijn het niet uitsluitend studenten verpleegkunde die aan de slag zijn in de zorg. Studenten uit de opleidingen ergotherapie en logopedie van VIVES Brugge Xaverianenstraat dragen momenteel ook hun steentje bij. 

Eén van hen is derdejaarsstudente logopedie Anke Houthoofd uit Ichtegem. Zij loopt stage in de Sint-Jozefskliniek in Izegem. “Ik loop stage op de afdelingen neurologie, geriatrie en revalidatie. Heel wat van de patiënten die ik begeleid zijn echter op de COVID-afdeling beland, waardoor hun problematieken vaak verergeren. Ik ondersteun hen daarom voortaan ook op deze afdeling.”

“Deze patiënten zijn enorm verzwakt en hebben bijvoorbeeld vaak problemen met het doorslikken van voedsel waardoor ze zich verslikken. Ik onderzoek de verschillende fasen van het slikken, leer de juiste sliktechnieken aan en train de mond- en keelspieren. Ik ben blij dat ik hier mijn steentje ook kan bijdragen en voel enorm veel dankbaarheid van deze patiënten”.

Ook Laurence Hindryckx is een laatstejaarsstudente logopedie bij VIVES en ondersteunt COVID-patiënten in het AZ Groeninge in Kortrijk. Laurence vertelt: “Tijdens mijn stage bleek dat de verpleegkundigen op de COVID-afdeling ondersteuning konden gebruiken voor de patiënten met slikproblemen. Ik aarzelde niet om dit op te nemen aangezien ook dit een aspect is van mijn toekomstige job als logopediste. Zeker wanneer de patiënten een tijd hebben doorgebracht op de afdeling Intensieve Zorgen en aan de beademing hebben gelegen. Soms zijn ze zodanig verzwakt dat ze veel moeite hebben om te eten en te drinken.”

“Hun slikken verloopt vertraagd waardoor ze meer kans hebben op verslikken. Zo kunnen voedsel en dranken rechtstreeks in de longen komen en dit willen we uiteraard vermijden. Onze taak bestaat erin om deze patiënten te screenen om zo na te gaan of er effectief sprake is van een slikproblematiek. Indien dit het geval is, bekijken we vervolgens of hun voedselconsistentie dient te worden aangepast: wat ze al dan niet kunnen eten, welke dranken ze kunnen drinken, of dranken dienen te worden ingedikt, of vaste voeding dient te worden gemalen, etc.. Naast de logopedische ondersteuning proberen we ook een luisterend oor te bieden voor deze patiënten. Ze zijn vaak erg emotioneel en eenzaam en het doet hun zichtbaar deugd om met iemand te kunnen praten.”

Niet alleen de ziekenhuizen kunnen rekenen op de ondersteuning van studenten. Ook woonzorgcentra krijgen hulp. Zo geven zeventien studenten ergotherapie van VIVES bewegingsactiviteiten in drie woonzorgcentra (WZC Godtsvelde in Kortemark, WZC De Drie Platanen in Oostende en het St. Vincentius Rustoord in Kachtem). Per twee werken de studenten een coronaproof bewegingsactiviteit uit.

“Op die manier is er een win-win-situatie. Via deze bewegingsactiviteiten wordt het bewegen bij de oudere gestimuleerd, en vermindert de kans op sociaal isolement.  Corona maakt duidelijk hoe belangrijk het is om actief te kunnen deelnemen in groep aan betekenisvolle activiteiten.  Studenten ergotherapie zorgen voor een juist antwoord op maat op basis van de specifieke noden. De warme aandacht van onze jonge studenten geeft de bewoners van het  woonzorgcentrum extra zuurstof. Op de manier kunnen de zorgverleners zich meer focussen op de (medische) zorgverlening," aldus Leen Verkinderen, opleidingshoofd ergotherapie.

Deel dit via