Nominatie voor bachelorproeven
Twee eindwerken van studenten supply chain management en sociaal werk van campus Kortrijk zijn genomineerd voor de Bachelorprijs ’23.
Vaak verdwijnen bachelorproeven in een stoffige kast of maken ze deel uit van een ontoegankelijk online archief om nooit meer gelezen te worden. De Vlaamse Scriptieprijs brengt echter met de Bachelorprijs sterke en relevante onderzoeken onder de aandacht van een breder publiek. Twee eindwerken zijn nu genomineerd voor de editie ’23.
Studenten sociaal werk Rani Vanlerberghe, Emilia Renier, André Wittevrongel-Liefhooghe, Brontië Courtens, Liza Keulemans en Laurens Van Der Meulen zijn genomineerd met hun scriptie ‘(Be)scherm: een spring in de wereld van kinderen en hun digitale mediagebruik’. Het is een gloednieuwe versie van het reeds bestaande project ‘Klikken doet Kicken’. Dat bestaat uit twee lesuren over gamen en schermtijd, die zowel sensibiliserend als informatief zijn voor gegeven aan leerlingen in het tweede secundair onderwijs.
Gedurende de afgelopen twee schooljaren hebben de projectindieners (Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Largo) diverse signalen opgevangen dat kinderen tegenwoordig op steeds jongere leeftijd betrokken raken bij gamen en sociale media. Er is sprake van een vroege digitale puberteit: kinderen van het 3de en 4de leerjaar gebruiken dezelfde apps als jongeren, apps zoals Tiktok en Snapchat. Om hierop in te spelen, werd er een volledig nieuwe sessie bedacht om op maat te maken voor leerlingen van de derde graad basisonderwijs.
Ouders
In de klassessie van (BE)SCHERM wordt gewerkt door middel van spel. Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar worden op een speelse manier geïnformeerd over de verschillende voor- en nadelen van hun schermgebruik en gamegedrag. Voornamelijk bij kinderen die overmatig gamen is deze workshop nuttig ter preventie. Kinderen worden uitgedaagd om nepnieuws te ontmaskeren, hun meningen te delen met klasgenoten en te reflecteren over hun standpunten tegenover sociale media en games. Zowel voor leerling als leerkracht is dit een meerwaarde, omdat dit de leefwereld van jongeren en digitale media op een unieke manier ter sprake brengt.
De ouders van het kind zijn een belangrijke figuur binnen de ondersteuning voor het kind. Voor hen werd een brochure gemaakt met handige tips en doorverwijzingen. In deze brochure wordt uitgelegd dat hun kind een informatieve klassessie kreeg over digitale media gekoppeld aan hun welzijn. De ouders kunnen verschillende instanties contacteren. Op de brochure staat een QR-code die de ouders doorleidt naar een vroeginterventieproject van CGG Largo genaamd t’Circuit.
Emissievrije stedelijk logistiek: Op weg naar een duurzaam verhaal
Studenten supply chain management Hannah Dequeker, Charlotte Balis & Gwendoline Devolder zijn ook genomineerd met hun scriptie ‘Emissievrije stedelijk logistiek: Op weg naar een duurzaam verhaal’. Waar de Vlaamse wetgeving op zich laat wachten zijn er bepaalde steden die toch al eerste stappen zetten om, zelfs zonder wetgevend kader, al toe te werken naar emissievrije belevering. Zo ook Kortrijk.
Gewapend met drie studentes supply chain management, werd er een antwoord gezocht op de vraag “Kan het werken met een consolidatie hub aan de rand van de stad zorgen voor een reductie in broeikasgasemissies?”. Tijdens een uitgebreid literatuuronderzoek en bijhorende projectanalyses werden dergelijke projecten bekeken en werd er een bijkomende vraag geformuleerd: “Hoe komt het dat elk pilootproject rond consolidatie- en stadsrandhubs in België na verloop van tijd uitdraait op falen?”
Een stadsrandhub of consolidatiehub is een groot magazijn aan de rand van een stad of op een strategische plek binnen de stad, waar alle leveringen voor die stad door de verschillende transporteurs worden afgezet. Vervolgens worden leveringen gesorteerd volgens afleveradres om een zo hoog mogelijke leverdensiteit te bereiken. Op deze manier kan de elektrische bestelwagen of cargofiets optimaal gevuld worden alvorens te vertrekken op zijn leveringsronde.
Beleidsaanpassingen
Het antwoord op vraag één luidt volmondig “Ja”. Een hub zorgt voor reductie van emissies en een meer leefbare stad, maar waarom slagen deze projecten dan niet? Transporteurs en koerierdiensten wedijveren in zo’n competitieve markt met zo’n lage marges dat elk pakket dat zij aan de stadsrand zouden moeten afzetten voor hen die dag het verschil kan maken tussen winst en verlies. Voor een transporteur zit hun dagelijkse omzet in het volume pakketten dat zij elke dag rondbrengen. Minder volume = minder winst.
Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met werkdruk en aansprakelijkheid. Van de transporteurs zelf zal het dus niet komen, dus moet het komen van Vlaamse wetgeving. Daarom ontwikkelden de studenten een stappenplan, op basis waarvan lokale beleidsmakers beleidsaanpassingen kunnen doorvoeren. Niet alleen zullen de aanpassingen doeltreffender zijn door de kennis uit de werkgroep, ook zullen ze ondersteund worden. De stakeholders hebben namelijk mee input kunnen geven tijdens de werkgroep en ook hun noden of wensen kunnen aankaarten.