Nieuwe campus VIVES Oostende Station officieel geopend door Bart Tommelein en Johan Vande Lanotte

Frank Devos
openingstation.png

VIVES heeft zijn nieuwe campus VIVES Oostende Station vanmiddag officieel geopend  in het vroegere sorteercentrum van bpost in Oostende. Daar heeft de bacheloropleiding bouw intussen een onderkomen gekregen. In september 2019 wordt er ook de graduaatsopleiding hernieuwbare energiesystemen aangeboden. Het gebouw werd geopend door Herman Vanlerberghe en Joris Hindryckx, resp. voorzitter en algemeen directeur van VIVES, burgemeester Bart Tommelein en voormalig burgemeester Johan Vande Lanotte.

VIVES, startte in september 2012 met een nieuwe opleiding tot professionele bachelor in de bouw in het voormalige campusgebouw. Daarmee kwam de hogeschool tegemoet aan een grote vraag vanuit de sector naarhoger opgeleide werkkrachten. Er is immers een groot tekort aan gekwalificeerd personeel. Aalst was tot dan toe de dichtstbijzijnde plaats waar je de opleiding kon volgen. De opleiding telt momenteel een 130-tal studenten. Nu krijgt ook de graduaatsopleiding hernieuwbare energiesystemen er een onderkomen.

VIVES Oostende Station

De campus telt twee bouwlagen. De hoofdingang en het onthaal bevinden zich aan de kant van de Lijndraaierstraat, de studenteningang aan de kant station. Op het gelijkvloers bevinden zich verder vier aula’s/leslokalen met 140, 105 en 2x 60 plaatsen. Verder zijn er labo’s bouwfysica, bouwmaterialen (met klimakamer) en grondmechanica, alsook een buitenlabo beton en een opslagruimte voor bouwmaterialen. En verder twee stille werkruimtes voor studenten met o.a. een pingpongtafel.

De eerste verdieping huisvest burelen, een vergaderzaal, open landschapsbureau en drie leslokalen: 2 van 24 en 1 van 40 plaatsen. Daarnaast is er een ‘Bread Pitt’ restaurant en takeaway. Verder is er een ondergrondse parking voor een 100-tal wagens en komt er nog parkeerruimte voor elektrische wagens. Naast het gebouw is er ook een nieuw studentenhome in aanbouw met een 50-tal kamers. Dat zal klaar zijn tegen september 2020.

Bacheloropleiding bouw

De bachelor bouw is een sterk praktijkgerichte voorbereiding op een waaier aan mogelijke beroepsfuncties in de bouw: bouwplaatsleider, bouwkundig tekenaar, calculator, inkoper, verantwoordelijke voor de technische dienst, planningsverantwoordelijke, aannemer, werfleider of –voorbereider, gebouwenbeheerder bij een studiebureau, in de openbare sector, als zelfstandige … en dit voor zowel gebouwen allerhande als wegen en andere burgerlijke bouwwerken.

Tijdens zijn opleiding krijgt de student een grondig inzicht in de constructie van gebouwen, wegen en kunstwerken, dankzij zijn kennis van materialen, funderingen en constructiemethoden. Hij/zij heeft kennis van de fysische en stabiliteitsachtergronden van hedendaagse duurzame gebouwen en bouwtechnieken.

De afgestudeerde is op de hoogte van de regelgevingen op het vlak van duurzaam bouwen en hernieuwbare energie en kan deze toepassen. Hij/zij kan de informaticatechnologie toepassen voor bouwtechnische en -organisatorische doelen. De professionele bachelor is in staat de kostprijs van een bouwwerk te berekenen, de werkzaamheden te plannen en de werkorganisatie op te zetten en te coördineren. In de opleiding is er niet louter aandacht voor nieuwbouw maar ook voor renovatie en duurzaam behoud van ons bouwkundig erfgoed.

Graduaatsopleiding hernieuwbare energiesystemen

Vanaf september 2019 kunnen studenten ook terecht in VIVES Oostende Station voor de nieuwe graduaatsopleiding hernieuwbare energiesystemen. Het gaat om een praktijkgerichte technische opleiding voor mensen die geïnteresseerd zijn in hernieuwbare energie en willen proeven van alle mogelijkheden die duurzame energiebronnen als zon, wind, water, aarde en biomassa kunnen bieden.

In deze tweejarige opleiding wordt veel aandacht besteed aan zelfstandig, probleemoplossend denken en handelen. Je leert om op een veilige en kwalitatieve manier aan technische installaties te werken, en ook de communicatie met de klant en leidinggevende zijn zeer belangrijk.

Een groot deel van de opleiding vindt dan ook plaats op de werkplek, hands-on leer je de kneepjes van het vak van je coach. Naast de aandacht voor de hernieuwbare energiebronnen, bekijken we ook actuele energiezuinige installaties op aardgas en krijg je de nodige basiskennis van gebouwen en de bouwschil. Na de opleiding kan je zowel aan residentiële installaties als in een industriële omgeving aan de slag. 

Deel dit via