Nieuw postgraduaat Tree Manager aan VIVES Roeselare

Frank Devos
treemana.png

Aan VIVES Roeselare kun je vanaf september 2020 een nieuw postgraduaat Tree manager volgen. Bomen worden immers steeds relevanter als groenelement in steden en gemeenten. Ze hebben een belangrijke verkoelende functie, zorgen voor schaduw, CO2-opname en biodiversiteit. Er is dan ook een sterk toenemende vraag naar kennis van bomen bij steden en gemeenten.

Het expertisecentrum agro- en biotechnologie van VIVES Roeselare is heel actief op het gebied van drones en boombeheer, bodemfysische analyses en de inrichting en het beheer van groen. Daarvan uitgaand start de hogeschool vanaf september met een postgraduaat Tree Manager, een opleiding in gespecialiseerd beheer, aanleg en ontwerp van bomen.

Bregt Roobroeck, onderzoeksexpert groen bij VIVES verduidelijkt: “Als de beheer-, aanleg- en ontwerptechnieken niet goed zijn, dan worden de bomen nooit voldoende oud en groot om te overleven. En gebeuren er eigenlijk heel dure investeringen die verloren gaan.”

VIVES werkt samen met InVerde, marktleider in Vlaanderen op het gebied van opleidingen over bos-, groen- en natuurbeheer. “De samenwerking verloopt heel goed. We kwamen tot deze samenwerking samen met Tom Joye, expert bomenbeheer bij InVerde. We combineren de sterktes van InVerde en VIVES. Zo staan we dicht bij de praktijk, kunnen we beschikken over een sterk netwerk van sprekers en hebben we alle ruimte om dit kwalitatief uit te voeren”, aldus nog Bregt Roobroeck.

De opleiding is bestemd voor boomverzorgers, groenbeheerders, groenambtenaren en diensthoofden, studiebureaus … Het is ook de ideale voorbereiding om het certificaat van European Tree Technician te behalen. De thema’s die aan bod komen in de opleiding zijn bomen binnen ecosysteemdiensten, opmaak van een bomenplan, inventarisatietechnieken en -verwerking, bomen en werven, werforganisatie, expertiseopdrachten en boomverzorgingstechnieken.

Het postgraduaat Tree Manager gaat van start in september 2020 en behelst 40 contactdagen, telkens op donderdag.

Deel dit via