Nieuw postgraduaat digitale didactiek

Hogeschool VIVES en KU Leuven lanceren een nieuwe postgraduaatsopleiding in de Digitale Didactiek. Zij spelen hiermee in op de grote nood aan profielen met pedagogische expertise in educatieve technologie.
De digitale revolutie heeft zich volop ingezet. Leraren en onderwijsondersteuners ontdekken waar digitalisering hen als ontwerper en coach van het leerproces kan versterken. Ook onderzoek toont het potentieel van technologie in het onderwijs aan. Door een doordachte inzet van technologie worden leerlingen en studenten maximaal uitgedaagd én ondersteund in hun leerproces.
Naast het investeren in de noodzakelijke technologische infrastructuur is er nu vooral nood aan het ondersteunen van leraren door hen de nodige competenties aan te reiken om doordacht en duurzaam aan de slag te gaan met digitale didactiek. KU Leuven en VIVES slaan daarom de handen in elkaar en lanceren komend academiejaar het nieuwe postgraduaat in de Digitale Didactiek.
De opleiding richt zich in de eerste plaats tot leraren en onderwijsondersteuners. Deze opleiding wil hen de noodzakelijke bouwstenen en toepassingen voor digitale didactiek aanreiken. Actuele wetenschappelijke inzichten over digitale didactiek en toepassingen van educatieve technologie worden aangebracht door experten van KU Leuven en de Hogeschool VIVES in samenwerking met Eekhout Academy.
Professionalisering
Dat professionalisering in digitale didactiek broodnodig is, getuigt ook Fransceska Verhenne, directeur RHIZO Lyceum OLV Vrouw van Vlaanderen Kortrijk: “ De coronapandemie zorgde voor de noodzakelijke versnelling bij de inzetting van digitalisering in onderwijs. Door de ‘crisis’ gingen leraren met veel creativiteit aan de slag, maar vaak ontbrak het hen op dat moment aan tijd, middelen en voorbereiding om didactisch doordachte keuzes te maken. Wij konden gelukkig bouwen op een goede basis van het ICT beleid, een sterke vakgroepwerking en een ruimte om te experimenteren met technologie. Verdere professionalisering, zoals dit initiatief, is nodig om de didactische mogelijkheden van onderwijstechnologie verder te leren kennen.”
"Er is een waaier aan mogelijkheden wat educatieve technologie betreft om bijvoorbeeld meer gepersonaliseerde leeromgevingen te ontwikkelen of de samenwerking tussen leerlingen te versterken. Ook artificiële intelligentie kan een meerwaarde bieden in het onderwijs. Nu staan we voor de uitdaging hoe we die ontwikkelingen kunnen versterken vanuit ‘human intelligence’ en we duurzaam en doordacht kunnen verdergaan met deze digitalisering. Daarvoor is er nood aan pedagogisch digitaal geschoolde profielen om doordachte keuzes te maken en de juiste toepassingen in te zetten voor veel meer dan enkel online onderwijs.” prof.dr. Fien Depaepe, KU Leuven.
Praktisch
www.vives.be/digitaledidactiek
Promovideo postgraduaat digitale didactiek - YouTube
De opleiding van 20 studiepunten bestaat uit 4 opleidingsonderdelen en start in september 2022. In deze opleiding worden hands-on sessies op de campus in Kortrijk afgewisseld met online onderwijs via leerpaden.
Uniek in deze postgraduaatsopleiding is dat de inhoudelijke samenwerking voor de deelnemers ook leidt tot een co-certificering, d.w.z. een dubbel getuigschrift ondertekend door zowel KU Leuven als VIVES. De organisatie is in samenwerking met Eekhout Academy vzw.