Nieuw graduaat Creative Digital Design aan VIVES Brugge Xaverianenstraat

Frank Devos
laptops.jpg

Hogeschool VIVES organiseert vanaf september 2020 het nieuwe graduaat Creative Digital Design in VIVES Brugge Xaverianenstraat. Dat is een afstudeerrichting binnen het graduaat industriële informatica. Sinds dit academiejaar zijn de graduaten immers ingekanteld binnen de hogescholen.

Het zal niemand ontgaan zijn. De wereld heeft de laatste jaren een enorme digitale shift doorgemaakt. “Digitaal is het nieuwe normaal”. Internettoegang is een basisbehoefte geworden, elke Belg heeft een smartphone, sociale media en online shoppen zijn stilaan ingeburgerd. De opleiding Creative Digital Design zal studenten opleiden die aan de vraag van bedrijven kunnen voldoen om al deze digitale content te maken en online te publiceren.

De opleiding moet een troef zijn voor de grafische sector in West-Vlaanderen. Studenten zullen in het kader van hun opleiding gemiddeld twee dagen per week in de grafische sector en communicatiebedrijven actief zijn. En nadien zal deze opleiding de uitstroom van gekwalificeerd grafisch personeel verzekeren. In dit kader staat de opleiding open voor verdere vormen van samenwerking met de grafische en communicatiesectoren. 

Doelgroep

De studenten krijgen les in thematische blokken van zes weken, die worden afgesloten met een examen. Het lestraject leidt tot een graduaatsdiploma, dat zich qua niveau situeert tussen het diploma secundair onderwijs en een bachelordiploma. 

De thema’s die aan bod komen binnen de opleiding zijn gericht op de 2 pijlers binnen de opleiding, namelijk het grafische en het technische. Ze omvatten dus enerzijds grafisch design, design van logo’s, foto- en videobewerking, social media, UX/UI en anderzijds webdesign, opzetten van websites en content management systemen, app design en webshops.

Creative Digital Design hecht veel belang aan creativiteit en innovatie. Het creëren van oplossingen is van groot belang, er gaat dus veel aandacht naar creatief denken en het creatieve proces. Maar creativiteit verwijst ook naar het ontwerpen, vorm geven en ontwikkelen van een krachtig verhaal met pakkend beeldmateriaal. Op dit vlak wil de opleiding een verschil maken.

De opleiding gaat van start in september 2020 en behelst 120 studiepunten, verdeeld over 2 opleidingsjaren. Creative Digital Design zet sterk in op het leren op de werkplek; dit neemt dan ook een derde van de opleiding in beslag.

Deel dit via