Nieuw curriculum voor unieke opleiding eventmanagement aan VIVES campus Kortrijk

Frank Devos
event.png

VIVES vernieuwt de opleiding eventmanagement in campus Kortrijk. Dertien jaar geleden was VIVES de eerste hogeschool van Vlaanderen die de bacheloropleiding eventmanagement aanbood. Intussen is de opleiding in zijn vorm nog steeds koploper en trendsetter in Vlaanderen, met unieke specialisaties voor Music & Entertainment en Business Events.

Vanaf september 2017 ziet de opleiding eventmanagement er helemaal anders uit. Opleidingshoofd Bart Derolez vertelt waarom de vernieuwing noodzakelijk was: “De evenementenwereld verandert voortdurend: innovaties op alle mogelijke gebieden – organisatorisch, logistiek, technisch en technologisch – zorgen er ook voor dat we als opleiding up-to-date moeten blijven. De afgelopen jaren deden we dat door nieuwigheden in het programma in te passen aan de hand van studiedagen, projectdagen, studiereizen en locatiebezoeken. Toch werd het tijd om te kijken hoe we deze trends en nieuwe inzichten een vaste plaats in ons curriculum konden geven.”

Aan de grondige hervorming van het programma werkte een team van docenten, onder leiding van Bart Derolez, een heel jaar lang. Ze gingen daarvoor in dialoog met het werkveld: met eventbureaus, festivalorganisatoren, eventmanagers en specialisten uit de branche, maar ook met pedagogen, docenten, alumni en huidige studenten. “Dit heeft geleid tot een nog specifieker en actueler programma,” aldus Derolez. “Wij hebben ons aanbod niet alleen geüpdatet, maar we hebben het ook grondig door elkaar geschud. Zo krijgen studenten nu vanaf het eerste jaar nog meer waarvoor ze gekomen zijn: specifieke eventvakken, contacten met de sector en praktijk.”

Met de tijd mee

De eventbranche staat niet stil. Evenementen worden in 2017 niet meer georganiseerd zoals in 2004. Wie op VIVES kiest voor eventmanagement (specialisaties Music & Entertainment en Business Events) maakt vanaf september 2017 kennis met de meest recente evoluties in het vakgebied. Studenten komen in het nieuwe programma vanaf het eerste semester in contact met Music Events, Leisure Events en Business Events, projectmanagement, eventplanning en geluid en belichting. In elk jaar van het programma is stage voorzien, ingebed in een nieuw, voor Vlaanderen uniek leerbedrijf. Studiereizen brengen studenten naar eventlocaties in binnen- en buitenland, met als kroon op het werk een inleefreis naar de Verenigde Staten in het laatste jaar.

“Wat goed was, is onveranderd gebleven,” zegt Derolez. “Het grote aantal alumni dat momenteel in de eventsector werkzaam is, is het bewijs van de degelijkheid van onze huidige opleiding, en dat willen we behouden.” Door de branche en gastdocenten uit het werkveld nog meer bij de opleiding te betrekken, wil VIVES blijvend inzetten op de hoge werkzekerheid voor afgestudeerden.

Hogeschool VIVES biedt sinds 2004 de opleiding eventmanagement binnen de bacheloropleiding bedrijfsmanagement aan. Daarbij ligt de focus op de businesskant van evenementen. “Dat is een bewuste en in Vlaanderen unieke keuze,” aldus Derolez. “De eventmanager is een businessvrouw of businessman die het hele evenement beheerst, en dus ook thuis is in marketing, in logistiek, in communicatie, in concepting, in media en nog veel meer. Een echte allrounder dus.” 

Deel dit via