Nacht van de Wetenschap in VIVES Kortrijk: van plasticsoep tot klimaatverandering

Frank Devos
ndwd18.png

Honderd wetenschappers, burgers, studenten en experts gaan in gesprek met elkaar tijdens de Nacht van de Wetenschap. ‘Hoe houden we de aarde leefbaar?’ is het thema van de West-Vlaamse Nacht die op maandag 22 oktober 2018 van 19 tot 22u plaatsvindt in het VIVES Innovation Centre. VIVES en KU Leuven faciliteren deze avond die georganiseerd wordt door het FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek). Het doel is de burger te betrekken in maatschappelijk relevante debatten en de aanwezige expertise in Vlaanderen zichtbaar maken.

De Nachten van de Wetenschap brengen, verspreid over Vlaanderen, burgers, wetenschappers en organisaties samen om aan de slag te gaan met de vragen voor de wetenschap. De Vlaamse wetenschapsagenda ontving meer dan tienduizend vragen voor de wetenschap. Panels van wetenschappers hebben deze vragen samengebracht onder overkoepelende clustervragen. Tijdens de Nachten van de Wetenschap kiezen ze telkens een thema en duiken ze in de onderliggende vragen. Welke vragen vinden ze belangrijk en waarom? Hoe komen ze tot de juiste antwoorden? Met wie kunnen we daarvoor samenwerken?

Wetenschappers bespreken op 22 oktober 2018 in VIVES Innovation Centre in Kortrijk vragen die gaan over hoe we ons gebruik van grondstoffen duurzaam kunnen maken, hoe we de biodiversiteit op aarde kunnen beschermen en herstellen, hoe we de klimaatverandering overleven, wat de effecten van milieuverontreiniging zijn en hoe we die voorkomen en verhelpen, hoe we ons gedrag duurzaam kunnen veranderen en of ons economisch model wel het meest geschikte is.

Iedereen mag deelnemen aan de Nachten van de Wetenschap. We mikken in de eerste plaats op personen die eerder een vraag voor de wetenschap hebben ingediend, wetenschappers en vertegenwoordigers van organisaties, bedrijven en overheden. Je hoeft geen expert te zijn in het thema, maar we verwachten wel dat je er iets over te zeggen hebt, zodat je actief kunt deelnemen aan de gesprekstafels.

Deel dit via