Muziek ontmoet wetenschap op Sinksen Kortrijk met eventstudenten VIVES

Frank Devos
Sinksen

Hou je van muziek, maar kun je zelf geen instrument spelen of zing je zo vals als een kat? De opleiding eventmanagement van VIVES campus Kortrijk organiseert op de Sinksenfeesten Music Meets Science waarbij je wetenschap kunt gebruiken om muziek te maken. Talent is niet vereist! In het Begijnhofpark worden allerlei experimenten opgesteld die de fysica achter geluid en muziek blootleggen, en als kers op de taart kunnen bezoekers deelnemen aan een workshop datasonificatie. Dit vindt plaats op zondag 15 en maandag 16 mei 2016, telkens vanaf 14u.

Music Meets Science laat je met enkele experimenten ontdekken welke rol techniek en wetenschap spelen in muziek. Zo kunnen bezoekers muziek leren maken zonder muziekinstrumenten, er worden in enkele experimenten geluidsgolven blootgelegd met cymatica. Sylvie Vanrenterghem van VIVES: “Dit concept is niet aan zijn proefstuk toe. Op de Dag van de Wetenschap experimenteerden we er al mee en merkten we ook al heel veel interesse bij jongeren voor de combinatie van muziek met wetenschap en techniek. We zetten met VIVES ook echt in op STE(A)M. Daarnaast zetten we ook een pak studenten in van de opleiding eventmanagement en een aantal Erasmusstudenten die op deze manier een heel leuke praktijkervaring opdoen in onze eigen stad.”

Om echt op het artistieke in te spelen kunnen jongeren ook een workshop datasonificatie volgen. Hierbij ontdekken ze hoe ze met data en cijfers uit bijvoorbeeld de ruimte of de beurs muziek kunnen maken. Valery Vermeulen, die al heel wat interactieve multimediaprojecten op zijn palmares heeft staan, zorgt ervoor dat iedereen muziek kan maken met data, zonder dat je een virtuoze muzikant hoeft te zijn.

Music Meets Science is lang niet het enige concept in het Begijnhofpark. De Rotary Groeninghe Kortrijk tovert het park om tot een heus kinderparadijs. Samen met Avanco, Respiro Dell’Arte, Dansarte en Villa Imagina van Rhizo zorgen zij voor heel wat spektakel, voorstellingen en animatie voor kinderen. Verder vindt ook de eerste editie van het Belgisch Kampioenschap Bubbleball plaats.

Deel dit via