Met Knokke-Heist en Ruiselede organiseren alle West-Vlaamse gemeenten nu een Techniekacademie

Frank Devos
tafelkinderen.png

Ook Knokke-Heist en Ruiselede starten met een Techniekacademie i.s.m. Hogeschool VIVES. Daarmee beschikken alle West-Vlaamse gemeenten over een Techniekacademie. Tussen 13 januari en 27 april vindt dit plaats in 34 gemeenten. In totaal nemen daaraan 1140 kinderen deel. Maar liefst 102 techniekmentoren en 70 lokale bedrijfspartners zijn betrokken. De Techniekacademies moeten kinderen tussen 10 en 12 jaar in contact brengen met techniek en technologie.

De Vlaamse overheid stippelde het STEM-actieplan uit, dat loopt tot 2020. Dit staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. In een complexe maatschappij als de onze is er een grote nood aan mensen met STEM-profielen, vandaar een plan om loopbanen in wiskunde, exacte wetenschappen en techniek te stimuleren.

“In het kader van dit actieplan wordt de oprichting aanbevolen van STEM-academies. West-Vlaanderen is hierbij trekker en telt nu dus Techniekacademies in alle West-Vlaamse steden en gemeenten”, aldus Rik Hostyn van Hogeschool VIVES, bezieler van het project. “In totaal zullen dit jaar zo’n 2000 jongeren, telkens per 20 leerlingen, 12 sessies techniek kunnen beleven. Dat gebeurt in hun vrije tijd, op woensdagnamiddag. Opzet is niet de jongeren te overladen met kennis, maar wel om hen op een praktische en speelse manier in contact te brengen met techniek en technologie.”

Naast Hogeschool VIVES en de betrokken gemeenten worden de Techniekacademies financieel ondersteund door ruim 70 lokale bedrijven. Op provinciaal niveau is er financiële steun van de provincie West-Vlaanderen, de minister van Onderwijs, TOFAM, OCH, IPV, SPIE, Vermako, Plastics Tielt en de Associatie Leuven. Andere partners zijn: VOKA, Unizo, VDAB, RTC West-Vlaanderen, Katholiek Onderwijs Vlaanderen, GO!, OVSG en de RESOC's.

“Een Techniekacademie kan je vergelijken met een kunstacademie waar kinderen 'cultuur' beleven. Jongeren met talent voor techniek, of die er meer willen van weten, kunnen bij een Techniekacademie 'technische geletterdheid' opdoen. Een evidentie in een hoogtechnologische wereld als die van ons. De Techniekacademies spelen hierop in”, aldus coördinator Sabine Poleyn namens Hogeschool VIVES.

Deel dit via